Hírek‎ > ‎

2015-ös hírek

Különleges évzáró AEA klub 2015. december 9

Administrator AEA, 2015. nov. 20. 1:38   [ 2015. dec. 21. 2:13 frissítve ]

Association of Enterprise Architects - AEA Magyar Tagozat rendezvénye


                                    

Tisztelt architektúra tervezés iránt érdeklődő kolléga!

Az esztendő legutolsó, rendhagyó AEA klubnapján különleges vendégünk lesz: egy igazi architect, a szó eredeti értelmében: építész, a Hello Wood kurátora.  

Ezúton meghívjuk Önt az AEA Magyar Tagozat következő rendezvényére:  

Az architektúrák művészete

Előadó: Pozsár Péter, építész tervező művész

Időpont: 2015. december 9. szerda 16:00

Helyszín: 1117 Budapest, Aliz utca 1. „B” épület 4. emelet

Az év utolsó, különleges AEA klub rendezvényének vendége Pozsár Péter iskolateremtő alkotó, pályáját a Millenáris Parkot tervező Újirány Csoportban kezdte, majd a Hello Wood alapító kurátora lett. A Hello Wood az utóbbi évek egyik legsikeresebb kreatív projektje. Az egyetemistáknak szóló nyári alkotóhét mára nemzetközi, egész éven át tartó programmá növekedett. Sokak szerint a Hello Wood a legújabb magyar startup-siker. A Hello Wood mozgalom mára Európa egyik legfontosabb építészeti műhelyévé vált.

 

A HelloWood független oktatási platform, amely évente rendezi meg Európa egyik vezető építészeti táborát valamint design stúdióként működik Budapesten. A Hello Wood alkotótábor Magyarországon egyedülálló abból a szempontból is, hogy a nemzetközi csapatokban a magyar diákoknak lehetősége nyílik konkrét helyzetekben gyakorolni az angol építészeti szaknyelvet. A Hello Wood munkái két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. A tábor idén elnyerte a rangos Architizer A+ Awards “Learning” kategóriájának díját, sőt, a kategória közönségdíját is a magyar csapat kapta. Valamint nem rég kapták meg a Magyar Formatervezési Tanács Design Menedzsment Díját.

 

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


A rendezvényen látott prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról az
AEA Magyar Tagozat 2015-ös szakmai rendezvényeinek letölthető dokumentumai részből.

A rendezvényen készült képek megtekinthetők a Fényképalbumban.

Éves közgyűlés és AEA klub rendezvény

Administrator AEA, 2015. nov. 5. 3:36   [ 2015. nov. 29. 13:53 frissítve ]


Tisztelt Kolléga, Kedves Tagtárs!

Alapszabályunk előírásai szerint 2015. december 9-én 17 órai kezdettel éves közgyűlést tartunk, amelyre ez úton tisztelettel meghívunk minden egyesületi tagunkat.

A közgyűlés előtt, 2015. december 9-én 16 órától tartjuk ez évi utolsó, rendkívüli AEA klub rendezvényünket, melynek pontos programjáról további részletek itt olvashatók. Előzetesen annyit, hogy vendégünk egy igazi architect lesz, aki TEDx előadóként is kiváló volt.

A közgyűlés esetleges határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlés időpontja 2015. december 9-én 17:30.

A megismételt közgyűlés az eredeti napirenden szereplő ügyek tekintetében a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Napirend:

1.            A 2015. évi beszámoló elfogadása

2.            Tisztújítás

Az alapszabály szerint az alábbi hat (6) tisztségviselő megválasztására kerül sor:  Elnök, Általános Alelnök, Szakmai Alelnök, Nemzetközi Kapcsolatok és Oktatás Alelnök, Titkár, Pénzügyi tisztviselő

3.            A 2016. évi költségvetés elfogadása

4.            Egyebek

A közgyűlésen csak érvényes tagsággal lehet szavazni. A tagsági díj az egyesület honlapján leírt módon, interneten történő befizetéssel rendezhető. Részletek: http://www.aeahungary.org/csatlakozzon-a-magyar-tagozathoz  

Kérjük, hogy legkésőbb 2015. december 1-ig regisztrálj a közgyűlésen való részvételre a rendezveny@aeahungary.org címre küldött email-ben.

Minden tagtársunk megjelenésére feltétlenül számítunk!

Üdvözlettel:

Virágh Tamás elnök és Gombás László titkár

Több szakaszos EA bevezetési projekt tapasztalat a Magyar Közútnál

Administrator AEA, 2015. okt. 14. 12:20   [ 2015. okt. 15. 5:51 frissítve ]

A soron következő, októberi AEA klubnapon hazai vállalati projekt tapasztalatokat ismerhetnek meg a résztvevők egy EA bevezetési / kialakítási projekt kapcsán.   • Előadók: Mezőhegyi Ferenc (Magyar Közút Nzrt., Informatikai fejlesztési osztály) és Bringye Zsolt (Answare Kft.)
 • Időpont: 2015. október 29. csütörtök 17:00
 • Helyszín: 1117 Budapest, Aliz utca 1. „B” épület 4. emelet
                 
Több szakaszos EA bevezetési/kialakítási projekt zajlott a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél, ennek tapasztalatait ismerhetik meg a résztvevők. Az előadók ismertetik a választott keretrendszert, módszertant, modellezési nyelvet és dokumentációs eszköz testreszabását. Az előadás kitér a pilot projekt szál tapasztalatainak megosztására és a kiterjesztési lehetőségek elemzésére is.
 
A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 
Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.10.27-ig.


Használható-e magyar vállalati környezetben a TOGAF?

Administrator AEA, 2015. szept. 14. 12:23   [ 2015. szept. 15. 9:02 frissítve ]

A soron következő, szeptemberi AEA klub az enterprise architect (EA) munka tipikus alkalmazási területeivel foglalkozik.  

Ezúton meghívjuk Önt az AEA Magyar Tagozat következő rendezvényére:  

Használható-e magyar vállalati környezetben a TOGAF?
Az architektúra tervezés gyakorlati alkalmazási területei

Előadó: Virágh Tamás

Időpont: 2015. szeptember 30. szerda, 17 óra
Helyszín: 1117 Budapest, Aliz utca 1. „B” épület 4. emelet
                

Az előadás áttekinti azokat a területeket, ahol az architekti munka a legjelentősebb támogatást nyújthatja az adott szervezet céljainak megvalósításához. A tipikus alkalmazási területek számbavétele mellett konkrét projekt eredmények is elhangzanak, melyeket a résztvevők saját tapasztalataikkal összevetve vitathatnak meg.     

 

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.09.28-ig.

Ütemtervezés és TOGAF®: Hogyan lehet a vállalati architektúrát sikeresen megtervezni és megvalósítani a tervezett változást

Administrator AEA, 2015. szept. 10. 3:27   [ 2015. szept. 10. 3:30 frissítve ]

Sok szervezet használja a TOGAF keretrendszert arra, hogy dokumentálja a meglévő architektúráját. Ez a vezető Enterprise Architecture keretrendszer jól használható arra is, hogy kidolgozzák a jövőbeli tervezett architektúrát és az átmenet tervét, ami a változás végrehajtásának hajtó erejét adhatja.

Az előadás foglalkozik többféle ütemterv készítő technikával, amelyeket már sikeresen használtak azért hogy a TOGAF-ot sikeresen implementálják és proaktívan megértsék a jövőbeli architektúrákat.

Az előadás áttekinti a rendelkezésre álló lehetőségeket, és hogy hogyan haladhatunk a kívánt állapot felé. Ezeket a technikákat olyan valódi szervezeteknek az esettanulmányai fogják szemléltetni, amelyek hatékonyan használták ezeket a technikákat az egészséges gyakorlatuk biztosítása és az EA előnyeinek minél jobb kihasználása érdekében.

Időpont: 2015.09.17. 17:00
Ingyenes Webinar
Előadó: Dr Tim O'Neill, Founder and Principle, Avolution Software

A Journal of Enterprise Architecture® (JEA) 2015 szeptemberi száma elérhető

Administrator AEA, 2015. szept. 7. 6:52

Az AEA tagok számára ingyenesen letölthető a Journal of Enterprise Architecture® 2015 szeptemberi száma.

Ez az új lapszám tartalmazza többek között a "Reflektorfényben az AEA tagozatok" fejezetet, a "4 kérdés"-t gyakorló architektektől, könyvismertetéseket és olyan rövid ismertetőket, amelyek várhatóan hasznosak a gyakorló architektek számára.

Hasznos olvasást!

Letöltés bejelentkezés után: innen.
Tartalom:

From the Editor: Leonard Fehskens

Chapter Spotlight: AEA Bangalore Chapter
Satish K. Sreenivasaiah

Chapter Spotlight: New York Metro Chapter
Joe Maissel

Four Questions
Jason Uppal

Four Questions
Dr. Steve Else PhD

Talking Shop: A Conversation with Alan Hakimi
Alan Hakimi, Leonard Fehskens

Short Subject: How Far up the Tower should Enterprise Architects Climb?
Mark Perry

Editorial Opinion: Len’s Lens – Introduction to an Editor’s Series
Leonard Fehskens

Peer-Reviewed Article: Enterprise Business Motivation Model (EBMM) TRIADS™ –
The Chemistry of Business Architecture Alignment
Atiogbe Didier Koffi

Peer-Reviewed Article: Measuring Enterprise Architecture Effectiveness using
Key Performance Indicators
Wendy Arianne Günther and Werner Heijstek

Book Review: Ten Books on Architecture
Reviewed by Leonard Fehskens


Megjelent a Journal of Enterprise Architecture új száma

Administrator AEA, 2015. jún. 15. 6:12   [ 2015. jún. 15. 6:17 frissítve ]


A Journal of Enterprise Architecture (JEA) az AEA (Association of Enterprise Architects) negyedévente megjelenő kiadványa. A JEA a nemzetközi enterprise architect közösség részére készülő lektorált szakmai kiadvány. A Journal of Enterprise Architecture azzal támogatja a globális architekt közösséget, hogy olyan cikkeket tesz közzé, amelyek elősegítik az enterprise architect szakma fejlődését, és foglalkozik a gyakorlatok, módszerek problémáival, esettanulmányokkal, a nemzeti és nemzetközi szabványokkal.

A Journal of Enterprise Architecture (JEA) elérhető az AEA egyesület tagjai részére. Az aktuális és korábbi lapszámok is letölthetők ingyenesen az AEA weboldalairól bejelentkezés után. Ha Ön még nem tagja az AEA egyesületnek és érdeklődik a Journal of Enterprise Architecture tartalma iránt, érdemes megfontolni az egyesülethez történő csatlakozást.

A legutóbbi, 62 oldalas szám tartalmából:
 • From the Editor: Leonard Fehskens
 • Chapter Spotlight: AEA Bangalore Chapter - Satish K. Sreenivasaiah
 • Chapter Spotlight: New York Metro Chapter - Joe Maissel
 • Four Questions - Jason Uppal
 • Four Questions - Dr. Steve Else PhD
 • Talking Shop: A Conversation with Alan Hakimi - Alan Hakimi, Leonard Fehskens
 • Short Subject: How Far up the Tower should Enterprise Architects Climb? - Mark Perry
 • Editorial Opinion: Len’s Lens – Introduction to an Editor’s Series - Leonard Fehskens
 • Peer-Reviewed Article: Enterprise Business Motivation Model (EBMM) TRIADS™ – The Chemistry of Business Architecture Alignment - Atiogbe Didier Koffi
 • Peer-Reviewed Article: Measuring Enterprise Architecture Effectiveness using Key Performance Indicators - Wendy Arianne Günther and Werner Heijstek
 • Book Review: Ten Books on Architecture - Reviewed by Leonard Fehskens
A JEA aktuális száma letölthető (bejelentkezés után) erről a linkről

Architektúrák fejlődéséről - egyedülálló környezetben

Administrator AEA, 2015. jún. 1. 12:57   [ 2015. jún. 15. 6:55 frissítve ]


A nyári szünet előtti utolsó AEA klub rendkívüli helyszínen, különleges tartalommal foglalkozik: az Informatika Történeti Kiállítás exkluzív tárlatvezetéssel lesz megtekinthető a klubdélutánra érkezőknek.  

Architektúrák fejlődéséről - egyedülálló környezetben

Előadó: dr. Bohus Mihály

Időpont: 2015. június 26. péntek, 16 óra
Helyszín: 6722 Szeged Kálvária sugárút 23. Szent Györgyi Albert Agóra
Főbejárat (gyalog, kerékpárral, tömegközlekedési eszközökkel) a Kálvária sugárút 23. felől

hátsó bejárat (gépkocsival, kerékpárral, gyalog) a Gogol utca 32. felől


Budapestről telekocsi járatokat szervezünk.

 

Az AEA klub alkalmából különleges, egyedi vezetéssel tekinthetők meg a Szent-Györgyi Albert Agóra két szintjén a számítógépek hőskorának „ereklyéi” (M3, URAL2, RAZDAN, MINSZK 22, a „szegedi Katica” stb.) és a sor szinte napjainkig folytató, világ színvonalú a gyűjtemény. Ezen kívül az AEA klub résztvevői most megtekinthetik a gyűjteménynek a fenti helyszínen nem látható, a volt szovjet laktanya területén őrzött részét is.

A számítástechnika hőskorát szimbolizáló gépekből ennyire sokrétű gyűjteménnyel egyik múzeum sem rendelkezik a világon.   

Dr. Muszka Dániel és Dr. Bohus Mihály vezető szakmai tanácsadók személyes élményekkel teli, páratlan tárlatvezetése egyedülálló élményekkel gazdagítja az AEA klub részvevőit.

Linkek:

·        http://www.agoraszeged.hu/intezmenyek/informatika-torteneti-kiallitas

·        http://www.infmuz.hu/

 

A szegedi AEA klub rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A kiállítás belépőt és a klub rendezvény utáni szegedi halászlé vacsorát minden résztvevő a helyszínen egyénileg fizetheti.

 

Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.06.24-ig. Kérjük feltüntetni, hogy a szakmai programot követő vacsorán részt kíván-e venni.


A jövő Enterprise IT architektúrája - AEA Klub rendezvény

Administrator AEA, 2015. máj. 4. 11:45

A soron következő, áprilisi AEA klub a jövő kérdéseivel foglalkozik az Enterprise IT architektúrák kapcsán.  

 • Előadó: Boa László, Cloud Architect (Mobile), IBM
 • Időpont: 2015. május 21. csütörtök, 16 óra
 • Helyszín: 1117 Budapest, Neumann János utca 1.
                   Infopark - A épület, IBM Hungary - 3. emelet, 387-es tárgyaló

Az előadás ismerteti a legfontosabb trendeket, melyekből már lehet a jövőre következtetni. Szó lesz a cloud és mobile architektúrákról is. A résztvevők megvitathatják ezekkel kapcsolatos elképzeléseiket, várakozásukat.  
 
A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 
Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.05.19-ig.

Egyúttal felhívjuk figyelmét az egyesület honlapjára, ahol további információkat talál: www.aeahungary.org 
Reméljük rövidesen Önt is egyesületünk tagjai között üdvözölhetjük!

Projektek és architektek - AEA rendezvény

Administrator AEA, 2015. ápr. 9. 10:50   [ 2015. máj. 3. 11:42 frissítve ]

      

Egyesületünk következő szalmai rendezvényén a projekt menedzserek és az enterprise architektek kapcsolatával foglalkozik.  

Előadók: Szalay Imre, elnök, PMI Budapest, Magyar Tagozat és
              Virágh Tamás, elnök AEA Magyar Tagozat
 • Időpont: 2015. április 23. csütörtök,17 óra
 • Helyszín: 1117 Budapest, Aliz utca 1. „B” lépcsőház, 4. emelet

A projekt menedzser (PM) és enterprise architect (EA) szakma képviselői a sikeres projektek esetében szoros együttműködésben dolgoznak. A PM és EA szakemberek munkája számos ponton kapcsolódik. Az előadás áttekinti ezeket a kapcsolódási pontokat mind a legfontosabb módszertanok mind pedig a bevált gyakorlatok alapján. A résztvevőknek lehetőségük lesz megvitatni személyes tapasztalataikat, kérdéseiket is.  
 
A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.04.21-ig.

Letölthető az AEA Klub előadás (Projektek és architektek) a Dokumentum letöltések oldalról.
A rendezvényen készült néhány fénykép megtekinthető a Fényképalbumban itt.


1-10 of 18