Hírek‎ > ‎

2018-as hírek

Mit adhat nekünk az Ipar 4.0? - AEA klub

Administrator AEA, 2018. okt. 9. 11:52   [ frissítve ]

... de eltekintve a termelési kultúrától, az új technológiák térnyerésétől, a képzett munkaerőtől, számítógépes döntéstámogató rendszerektől, automatizációtól, ... mit adhat nekünk az Ipar 4.0?

-Fenntartható fejlődést...

-Óh „fenntartható fejlődés”... Demagóg!

Előadó: Tordai Balázs

Időpont: 2018. október 24, szerda 17:00

Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 


Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2018.10.19-ig. 

Architektúra elemzésre épülő stratégiai összehangolás vizsgálat nagyvállalati környezetben

Administrator AEA, 2018. szept. 14. 8:53   [ 2018. szept. 28. 6:43 frissítve ]

 

Az információrendszerek kutatási területének egyik legfontosabb kérdése az üzleti és informatikai dimenziók közötti stratégiai összehangolás, melynek vizsgálatára számos tradicionális megközelítés áll rendelkezésünkre. A legtöbb módszertan a menedzsmenttudományok, a szervezeti kultúra és a kommunikáció irányából vizsgálódik. Az előadásban felvázolt kutatási megközelítés azonban, szemben a népszerű irányokkal, egy feltörekvő elemzési eszköztárat, a vállalati architektúra alapú elemzési módszereket használja. 

A szeptemberi AEA klubban egy architektúra elemző megoldás kerül bemutatásra, mely a Budapesti Corvinus Egyetem Információrendszerek Tanszékén készült PhD disszertációként 2017-ben. A keretrendszer architektúra modellek formális vizsgálatával tárja fel a rosszul működő szervezeti eljárásokat, kihasználatlan kapacitásokat, heterogenitást (összességében az üzleti-informatikai összehangoltság zavarait). A megoldást egy nonprofit szervezet architektúra gyakorlatán keresztül, esettanulmány keretében teszteltük. Az előadás során bemutatásra kerül a használt módszertan és az elemző megoldás teszteredményei.

  • Előadó: Dr. Őri Dóra, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Információrendszerek Tanszék
  • Időpont: 2018. szeptember 25. kedd 17 óra
  • Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2018.09.21-ig. 

A látott prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról.

Néhány fénykép a klub délutánról megtekinthető a Fényképalbumban

TOGAF 9.2 tréningek kedvezménnyel

Administrator AEA, 2018. szept. 8. 11:59   [ 2018. szept. 8. 12:18 frissítve ]

Jelentős átalakítások, digitális transzformáció, üzleti modell váltás, felvásárlás, összeolvadás, szétválás a vállalatánál, intézményénél? 
Ilyen esetekben különösen előnyös a TOGAF, a legnépszerűbb gyártó független enterprise architect keretrendszer.

A TOGAF a nagyobb szervezetek, vállalkozások számára hasznos: mind az üzleti terület, mind az informatikai alkalmazások és adatok valamint az IT technológia vonatkozásában. Lehetővé teszi a tisztán látást, a meglévő helyzet megismerését és a szükséges változtatások meghatározását a tudatos, átlátható tervezés és a hatékony megvalósítás elősegítésére.
A legelterjedtebb enterprise architect keretrendszer, a TOGAF legújabb, 9.2 változatát 2018. április 16-án jelentette be a szabványt fejlesztő gyártófüggetlen nemzetközi szervezet, a The Open Group.

A TOGAF szabvány nagyobb hangsúlyt fektet az üzleti architektúrára, a digitális trendekre és az IT-n kívüli üzleti átalakulásra. A szabványt átszervezték és ezzel az újonnan bevezetett TOGAF könyvtár központját alkotja. A TOGAF könyvtár olyan referenciakönyvtár, amely iránymutatásokat, sablonokat, mintákat és egyéb referencia anyagokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a vállalati új architektúrák létrehozását. Több mint 130 dokumentumot tartalmaz a TOGAF keretrendszer gyakorlati alkalmazásának támogatására.

Budapesten, magyar nyelvű TOGAF tanfolyamokon lehet leghatékonyabban elsajátítani TOGAF 9.2 ismereteket.
15% kedvezménnyel vehetnek részt az alábbi TOGAF tréningeken az AEA Magyar Tagozat tagjai.
  • TOGAF Foundation (Level 1): 2018. október 17-18. szerda-csütörtök  
  • TOGAF Certified (Level 2):  2018. október 24-26. Szerda-péntek
További információ és jelentkezés:
  • E-mail: erika.veress-mezo@hpe.com és rita.betko@hpe.com
  • Telefon: +36 (70) 967-2691 , Veress-Mező Erika oktatási üzletágvezető
valamint az AEA elérhetőségein 

Hasznos követendő architektúra minták - AEA klub

Administrator AEA, 2018. máj. 13. 12:56   [ 2018. jún. 9. 2:28 frissítve ]

Az Enterprise Architect-ek kezében már van új módszertan (TOGAF 9.2) vannak eszközök (pl. ArchiMate). Az előző előadások az EA - mondhatni - üzemszerű körülményeivel foglalkoztak: EA gyártósor, IT4IT és automatizálás. Minden adott tehát a "gyártáshoz".
A májusi AEA klub most azzal foglalkozik, hogy milyen elvek, gyakorlati tapasztalatok, minták alapján lehetne "legyártani" enterprise architektúrákat.
Mások már kitaláltak hasznos, esetleg követendő mintákat, és egy ilyen minta halmaz kerül bemutatásra, kedvcsinálónak és vitaindítónak.
Előadó: Bodnár László
Időpont: 2018. május 30. szerda, 17:00
Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2018.05.25-ig.

A látott prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról

Néhány fénykép a klub délutánról megtekinthető a Fényképalbumban


TOGAF 9.2

Administrator AEA, 2018. ápr. 17. 0:11   [ 2018. ápr. 22. 13:19 frissítve ]

A legelterjedtebb enterprise architect keretrendszer, a TOGAF új verzióját jelentette be az Open Group. A 2009-ben megjelent TOGAF 9 Enterprise Edition legújabb, 9.2 változatát 2018. április 16-án jelentette be a szabványt fejlesztő gyártófüggetlen nemzetközi szervezet, a The Open Group.

A TOGAF szabvány nagyobb hangsúlyt fektet az üzleti architektúrára, a digitális trendekre és az IT-n kívüli üzleti átalakulásra. A szabványt átszervezték és ezzel az újonnan bevezetett TOGAF könyvtár központját alkotja. A TOGAF könyvtár olyan referenciakönyvtár, amely iránymutatásokat, sablonokat, mintákat és egyéb referencia anyagokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a vállalati új architektúrák létrehozását. Több mint 130 dokumentumot tartalmaz a TOGAF keretrendszer gyakorlati alkalmazásának támogatására.

További információk az új TOGAF verzióról magyar nyelven itt.
https://viraghtamas.blogspot.de/2018/04/togaf-92-ujdonsagok.html


Automatizáció és IT4IT - AEA klub

Administrator AEA, 2018. ápr. 10. 11:16   [ 2018. máj. 1. 13:24 frissítve ]

Az IT4IT szabvány az IT, mint üzleti egység kezelésének gyártó független modellje. Az áprilisi AEA klub előadás azzal foglalkozik, hogy mi a kapcsolat az automatizáció és az IT4IT között, automatizációs projektekben hogyan használható fel, milyen előnyökkel jár az IT4IT.


Előadó: Szekrényes Zoltán, Dimension Data

Időpont: 2018. április 26. csütörtök 17:00

Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció

                    

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2018.04.23-ig. 

Az eseményen készült néhány fénykép megtekinthető a Fényképalbumban itt.

Új Open Group kiadvány: Managing Digital Concepts and Practices

Administrator AEA, 2018. febr. 20. 12:44   [ 2018. febr. 22. 0:20 frissítve ]

A 2018 elején megjelent, 613 oldalas Open Group kiadvány letölthető PDF és ePub formátumban is, valamint olvasható online a weben is. Ez a könyv részben az új Digital Practitioner Body of Knowledge alapjául szolgál az Open Group-nál.

Mi ez a könyv?
• Ez az első általános, felméréses szintű leírás az informatikai menedzsmentről, Agile, Lean IT és DevOps orientációval
• Egyedi és innovatív tanulási folyamatot biztosít a szervezeti evolúció és a skálázás koncepciója alapján
• Mivel a folyamatos integráció és a nyomtatás igény szerinti technikával készült, folyamatosan frissíthető, hogy az tükrözze az aktuális iparági trendeket

További részletek és letöltés itt.

Élő AEA Webinar! AEA NY Metro Chapter

Administrator AEA, 2018. febr. 20. 12:17


Tapasztalt szakemberek osztják meg nézeteiket arról, hogy az Enterprise Architect szervezetek hogyan válhatnak az innovációs kezdeményezések vezetőivé.


·        Dátum: 2018. március 2.
·        Időpont: 15:30 - 17:00

További részletek és regisztráció itt.

The Open Group London Event and Member Meeting

Administrator AEA, 2018. febr. 20. 7:43

The TOGAF® Standard in 2018

London, UK, 2018. április 16-19.

A TOGAF szabvány, amelyet az Open Group hozott létre 25 évvel ezelőtt, jelenleg az Enterprise Architecture gyakorlat de facto szabványának tekinthető. Támogatja az üzleti innovációt és a hatékonyságot azáltal, hogy olyan vállalati architektúra módszertant és keretet biztosít, amelyet a világ vezető vállalkozásai használnak.
A londoni esemény a TOGAF gyakorlati alkalmazására összpontosít az állami és magánszervezetek széles köréből vett esettanulmányokkal. Lehetőség lesz megbeszélni a legjobb gyakorlatokat a világ vezető szakértőivel a TOGAF felhasználói csoport 2011. április 18.-i találkozóján.

Regisztráció az eseményre itt.

Lehetséges az architekti gyártósor?

Administrator AEA, 2018. febr. 8. 6:37   [ 2018. márc. 1. 12:02 frissítve ]

Komplex rendszerekkel foglalkozunk. A tervezés fontos, meghatározó része a munkánknak. Sokszor nem használjuk eléggé a tervezés szabványait, nehezen hozzáférhetők és újrahasznosíthatók korábbi munkáink eredményei. Így aztán nem eléggé hatékonyan használjuk az erőforrásainkat, drágán tervezünk. Vannak nyílt szabványok, vannak eszközök, amiket használhatunk. 

Ismerkedjünk meg egy akár ingyenesen elérhető megoldással!

Jobb minőségű tervek készülhetnek, az érintetteknek elérhetővé válnak a munka eredményei, egyszerűsödik az újrahasznosításuk
  • Előadó: Virágh Tamás, DXC Technology
  • Időpont: 2018. február 28. szerda 17:00
  • Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció
A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 
Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze. 

A látott prezentáció megtalálható a Dokumentum letöltések oldalon.
Néhány fénykép a rendezvényről itt.

1-10 of 13