Hírek‎ > ‎

2019-es hírek

The Open Group Amsterdam 2019 - Agile Architecture konferencia

Administrator AEA, 2019. okt. 7. 12:19   [ 2019. okt. 7. 12:21 frissítve ]

A két gyakorlat - az Agile és az EA - együttesen alkalmazható és kölcsönösen hasznosítható. A hatékony EA irányítás felhasználja az Agile alkalmazást, biztosítva a szükséges megfelelőségeket és azt, hogy az értékek átadása valóban igazodik a szervezet egészének céljaihoz.

Időpont, helyszín: 2019.11.04 - 07, Amsterdam, Hollandia

További részletek itt.


Architektúra tervezési módszertan tanfolyam - TOGAF

Administrator AEA, 2019. okt. 7. 12:07   [ 2019. okt. 7. 12:16 frissítve ]

Néhány zárt céges tréning után ismét lehet nyílt TOGAF 9.2 tanfolyamokra jelentkezni.
Az AEA Magyar Tagozat tagjai 15% kedvezménnyel vehetnek részt a tréningeken.
Budapesten, magyar nyelvű TOGAF tanfolyamokon lehet leghatékonyabban elsajátítani a TOGAF 9.2 ismereteket.
2019.11.04-05 TOGAF Foundation
2019.11.18-19-20 TOGAF Certified
Jelentős átalakítások, digitális transzformáció, üzleti modell váltás, felvásárlás, összeolvadás, szétválás a vállalatánál, intézményénél? Ilyen esetekben különösen előnyös a TOGAF, a legnépszerűbb gyártó független enterprise architect keretrendszer.

A TOGAF a nagyobb szervezetek, vállalkozások számára hasznos: mind az üzleti terület, mind az informatikai alkalmazások és adatok valamint az IT technológia vonatkozásában. Lehetővé teszi a tisztán látást, a meglévő helyzet megismerését és a szükséges változtatások meghatározását a tudatos, átlátható tervezés és a hatékony megvalósítás elősegítésére.
A legelterjedtebb enterprise architect keretrendszer, a TOGAF legújabb, 9.2 változatát 2018-ban jelentette be a szabványt fejlesztő gyártófüggetlen nemzetközi szervezet, a The Open Group.

A TOGAF szabvány legújabb verziója még nagyobb hangsúlyt fektet az üzleti architektúrára, a digitális trendekre és az IT-n kívüli üzleti átalakulásra. A szabványt átszervezték és ezzel az újonnan bevezetett TOGAF könyvtár központját alkotja. A TOGAF könyvtár olyan referenciakönyvtár, amely iránymutatásokat, sablonokat, mintákat és egyéb referencia anyagokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a vállalati új architektúrák létrehozását. A folyamatosan bővülő on-line könyvtár már most is több mint 130 dokumentumot tartalmaz a TOGAF keretrendszer gyakorlati alkalmazásának támogatására.

További információ és jelentkezés:

A DevOps előnyei Microservices megoldásokhoz

Administrator AEA, 2019. szept. 12. 12:06   [ 2019. szept. 20. 0:34 frissítve ]

Az előadó bemutatja a Microservices és a DevOps módszertan kombinációjából származó előnyöket. A DevOps és a Microservices ugyanazon üzleti követelményeket célozza meg. Szinergia létezik az MSA architekturális stílus alapvető jellemzői (service-independence, single responsibility, self-containment) és a DevOps módszertan kulcsfontosságú alapelvei között. 
Ezeknek az összefüggéseknek a főbb elemeit emeli ki az előadás a hatékonyabb rendszerfejlesztés érdekében.
Az előadás nemcsak a szinergiákra összpontosít, hanem arra is, hogyan jött létre az Open Group által ebben a témában megjelentetett white paper.
Az említett  white paper itt tölthető le: https://publications.opengroup.org/w196
  • Előadó: Leszek Jaskierny, IT architekt, DXC.technology, a white paper vezető szerzője
  • Időpont: 2019.10.01 kedd, 17:00
  • Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció
Az angol nyelvű előadást élő videó kapcsolaton keresztül tartja az előadó és lehetőséget ad a hallgatók kérdéseinek megbeszélésére is.

A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2019.09.27-ig. 

Megjelent a Capability-Based Planning Guide

Administrator AEA, 2019. júl. 17. 5:19

Új Guide jelent meg a The Open Group kiadásában.

Ez az útmutató leírja a vállalati képességekre épülő tervezést, amely a rövidebb és hosszebb távú célokra, a szervezet képességeire, valamint a változási kezdeményezésekre való megfelelő rálátást biztosítja.

Célja, hogy folyamatokat, módszereket és példákat osszon meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósítsuk meg a szervezetre vonatkozó képességalapú tervet. Ez a 2019.07.16-án megjelent útmutató a 2016 novemberében közzétett, a képességekre épülő tervezési fehér könyvre (W16C) épül.

G193: Capability-Based Planning Supporting Project/Portfolio and Digital Capabilities Mapping Using the TOGAF® and ArchiMate® Standards


Azonosító: G193
US ISBN: 1-947754-34-8
Megjelent: 2019.07.16
Méret: 48 oldal
Típusa: Útmutató
Téma: Architecture

Egyesületi közgyűlés

Administrator AEA, 2019. júl. 15. 9:41   [ 2019. júl. 15. 9:53 frissítve ]

Tisztelt Kolléga, Kedves Tagtárs!

Az AEA Magyar Tagozat 2019. augusztus 7-én 17:00 órai kezdettel közgyűlést tart, amelyre ez úton tisztelettel meghívunk minden egyesületi tagunkat.

Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház 3. emelet.

A közgyűlés esetleges határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlés időpontja 2019. augusztus 7-én 17:30. A megismételt közgyűlés az eredeti napirenden szereplő ügyek tekintetében a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Napirend:
·  Az AEA Magyar Tagozat alapszabályának módosítása
·  Tisztségviselők megválasztása
·  Az éves tagdíj összegénak meghatározása

A közgyűlésen csak érvényes tagsággal lehet szavazni. A tagsági díj az egyesület honlapján leírt módon, interneten történő befizetéssel rendezhető. Részletek: http://www.aeahungary.org/csatlakozzon-a-magyar-tagozathoz  

Kérjük, hogy legkésőbb 2019. augusztus 6-ig regisztrálj a közgyűlésen való részvételre a rendezveny@aeahungary.org címre küldött email-ben.

Minden tagtársunk megjelenésére feltétlenül számítunk!

Üdvözlettel:
Bodnár László, 

az AEA Magyar Tagozat titkára

Open Badge a TOGAF tanúsítványhoz a The Open Group-tól

Administrator AEA, 2019. máj. 19. 9:42

https://www.opengroup.org/certifications/openbadges
Igényelte már az Open Badge-t a The Open Group-tól a TOGAF-tanúsítványához?


Az Open Badge-ek digitálisak, biztonságosak, ellenőrzött metaadatokkal rendelkeznek. Az egyének számára egyszerű megjelenítést biztosítanak.  A tanúsítványok, az eredmények és a hitelesítési adatok online ellenőrzését, valamint a teljes tanúsítás útján történő előrehaladás ellenőrizhetőséghét nyújtják. 


További információ a https://www.opengroup.org/certifications/openbadges címen.

Hazai EA bevezetési, felhasználási tapasztalatok - AEA klub

Administrator AEA, 2019. máj. 12. 12:32   [ 2019. jún. 6. 11:43 frissítve ]

A májusi AEA klub a hazai bevezetési és felhasználási tapasztalatokkal foglalkozik a Sparx Systems cég Enterprise Architect alkalmazásával kapcsolatban. 
A kerekasztal beszélgetés során minden résztvevő megoszthatja tapasztalatait és megbeszélheti kérdéseit az egyik hazánkban legelterjedtebb architekti munkát támogató eszközzel kapcsolatban.

Várunk minden érdeklődőt akinél az Enterprise Architect szoftvert korábban használták, jelenleg használják, a bevezetése folyamatban van vagy a majdani bevezetés lehetősége felmerült.


A beszélgetést bevezeti: Papp Gergely
Időpont: 2019.05.28. kedd 17:00
Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Bartók Ház, 3. emelet, DXC recepció
A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 
Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2019.05.24-ig. 

A rendezvényenn készült néhány kép megtekinthető a Fényképalbumban. 

Beszélgetés a vállalati enterprise architect gyakorlat kialakításáról

Administrator AEA, 2019. máj. 12. 1:27

AEA webinár, előadó: Neil Rerup

Időpont: 2019. május 15. szerda 17:00 óra
Webinar regisztráció itt.

Ez a beszélgetés a vállalati Enterprise Architecture képesség indításának és fejlesztésének gyakorlati szempontjairól szól. A beszélgetés az Enterprise Architecture gyakorlatát ugyanazon 4 komponensre osztva tárgyalja, amelyekre minden megoldás támaszkodik; emberek, folyamat, technológia és irányítás. Egy vállalati architektúra gyakorlatot leíró modell kerül felhasználásra a beszélgetés irányítására és a webinar szerkezetének biztosítására. A résztvevőket is kérik, hogy saját tapasztalataikat is osszák meg, hogy mások láthassák, mi működött és mi nem működött.

Neil az Enterprise Cyber Security Architect (ECSA) elnöke, Chief Security Architect és a  “Hands On CyberSecurity for Architects” című könyv szerzője.

Architektúra management az E.ON-nál; agilis szemlélettel, nemzetközi környezetben

Administrator AEA, 2019. ápr. 9. 11:57   [ 2019. máj. 20. 3:14 frissítve ]

Az agilitás és az architektúra menedzsment kéz a kézben.

Az előadás olyan témákat érint, amivel az agilitás és a digitalizáció irányába mozduló nemzetközi szervezetek találkoznak.

Az áprilisi AEA klub előadói bemutatják az architektúra tervezés alakulását, kiemelve a nemzetközi, az üzleti és informatikai aspektusokat az agilis környezetben. Szó lesz az integrált támogató eszközről és az architektúra menedzsment folyamatok működéséről egy multinacionális környezetben.

 

Előadók: Dr. Vokony István, Hermel Éva és Szekeres Marcell

Időpont: 2019. április 29. hétfő 17:00

Helyszín: EON Székház, 1134 Budapest, Váci út 17.


A budapesti rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2019.04.25-ig. 

Reméljük rövidesen Önt is egyesületünk tagjai között üdvözölhetjük! Csatlakozási információ:

http://www.aeahungary.org/csatlakozzon-a-magyar-tagozathoz

 

A prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról.

A rendezvényenn készült néhány kép megtekinthető a Fényképalbumban.


A GDPR és EA kapcsolata - webinar

Administrator AEA, 2019. márc. 16. 10:10   [ 2019. márc. 16. 10:29 frissítve ]

A GDPR alkalmazása szükségessé teszi a vállalaton belüli adatok, valamint az érzékeny adatokat használó folyamatok / adatkezelések átfogó áttekintését. A vállalati architektúra (EA) lehetővé teszi a GDPR módszeres megközelítését, amely biztosítja a GDPR "Privacy by Design" elvárását.
Érdekes megközelítést ismertet a GDPR és az EA kapcsolatáról a The Open Group webinár felvétele. Bemutatja milyen értéket nyújt az Enterprise Architecture a vállalati GDPR megfelelőséghez és fordítva is, hogy a GDPR megfelelőség miatt szükséges nyilvántartások miért hasznosak a vállalati architektúra menedzsment szempontjából.

Az előadás bemutatja az ArchiMate nyelv kiterjesztését a GDPR megfelelőség kezelésének hatékony támogatása érdekében.

A webinár felvételről megtekinthető a The Open Group honlapján itt.

1-10 of 17