Hírek‎ > ‎

2021-es hírek

Azonnali fizetési platform több pénznemben ArchiMate modellezéssel az Arab Valutaalapnál

Administrator AEA, 2021. máj. 13. 3:32   [ 2021. máj. 13. 10:20 frissítve ]

A májusi AEA klub a Buna projekt bemutatásával foglalkozik, amely az Arab Valutaalap (AMF) által bevezetett új platform, melynek célja egy integrált, valós idejű bruttó elszámolási és azonnali fizetési platform létrehozása az arab régióban, több pénznemben. 
Az előadó ismerteti a Buna platform egészét, elmagyarázza a business case-t és a mögötte álló nagyszerű ötleteket, de kitér a platform néhány problémásabb aspektusára és az AMF néhány kihívására is, amelyekkel a jövőben szembe kell néznie. 

Mivel architektek vagyunk, az előadó megragadja az alkalmat, hogy elmagyarázza a projekt megközelítésének egyik aspektusát, és ez az ArchiMate segítségével történő architektúra-modellezés volt. Megmutatja, hogy mit hoztak létre, és hogyan segített az ArchiMate abban, hogy kialakítsanak egy közös nyelvet és a probléma közös megértését. 

Továbbá dokumentálni fogja a történetet néhány meggyőző képpel a régióról, hogy a téma "emészthetőbbé" és konkrétabbá váljon. Az előadás nyelve angol lesz, de néhány szót magyarul is szól majd az előadó, hogy "megtörjön a jég".
 • Előadó: Sven Van de Velde, DXC Technologies, Financial Services
 • Időpont: 2021.05.26. szerda 17:00
 • Helyszín: online rendezvény
A részvétel az AEA Magyar Tagozat tagjain túl minden további érdeklődőnek is díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze!

Online élő TOGAF tanfolyamok magyarul

Administrator AEA, 2021. ápr. 25. 1:34   [ frissítve ]

Otthoni környezetből is van lehetőség élő, magyar nyelvű TOGAF tanfolyamokon részt venni. A legelterjedtebb architektúra keretrendszer a legjobb bevált gyakorlatok gyűjteményét tartalmazza. 

Az AEA Magyar Tagozat tagjai 15% kedvezménnyel vehetnek részt a tréningeken.

A nyár eleji előre ütemezett időpontok:
 • 2021.06.07-08 Foundation (2 x 8 óra)
 • 2021.06.14-15-16 Certified (3 x 8 óra)
További információ és jelentkezés:
További részletek és ár információk itt.

Open Digital Standards - virtuális esemény

Administrator AEA, 2021. ápr. 16. 1:29   [ 2021. ápr. 16. 1:34 frissítve ]

Open Digital Standards címmel tartja a The Open Group szervezet 2021. áprilisi virtuális eseményét 2021.04.26-28-án. 

A digitális szabványok fejlesztése és bevezetése gyakran annyira jó, mint azok a szakemberek, akik irányítják és felügyelik a vállalkozáson belüli digitális átalakítási erőfeszítéseket. A The Open Group Open Professions Program világszerte elismert hitelesítő adatokat kíván megadni, biztosítva, hogy a vállalkozások megtalálják a legjobb jelölteket, hogy betöltsék a digitális feladatokra való áttérés kihívást jelentő szerepeit. Ez egy tapasztalat alapú tanúsítási program, amely hivatalos és elismert szakmai előmenetelt biztosít az egyes szakemberek számára, növelve az üzleti értéküket.

A második nap egy TOGAF User Group session lesz, ahol néhány kulcsfontosságú nyílt digitális szabvány és ezen szabványok fejlődése lesz a központi téma.

TOGAF User Group program 2021.04.27 16:30 - 19:45 (Magyar idő szerint)
 • Welcome & Introduction to the Architecture Toolkit Series - Steve Nunn
 • Agile & Digital:
The TOGAF® Standard Support of Agile Practices  - Richard Gornitsky
The TOGAF® Standard supporting the Digital Enterprise  
Technology Trends Adoption and the TOGAF® Standard  - Vishal Kumar
Agile & Digital and the TOGAF® Standard - Q&A Panel  
 • TOGAF & Reference Architectures:
Enabling Digital Government Architecture and Services in Low-Resource Settings: Perspectives from the ITU and The Open Group  - Hani Eskandar   Pallab Saha
Government Reference Architecture  
Finance Reference Architecture  
TOGAF® & Reference Architectures - Q&A Panel  
 • Closing Comments   - Steve Nunn
További információk és regisztráció itt
Az Open Digital Standards esemény minden regisztrált résztvevő számára ingyenes. Felhívjuk figyelmet, hogy az esemény minden napjára külön regisztrációs link található, ezért kérjük, hogy külön regisztráljon minden olyan eseményre, amelyen részt kíván venni. A regisztrációt követően e-mailben elküldik a Webex linkeket azokra az ülésekre, amelyeken regisztrált.

6 ok a vállalati architektúra eszközeibe való befektetésre

Administrator AEA, 2021. ápr. 12. 11:04   [ 2021. ápr. 12. 11:31 frissítve ]

Egy megfelelő EA szoftver segít rendet tenni a vállalatok összetett működésének belső világában. 
A CIO.COM alábbi cikke bemutatja a feltérképezés és a katalogizálás előnyeit és néhány ponton óvatosságra int azzal kapcsolatban, hogy hol is van az igazi varázslat.

A vállalati architektúra (EA) szoftverei alapvetően a legfontosabb komponensek listáját tartják nyilván adatbázisokban kezelt táblázatok formájában, mint például a szervezeti egységek, üzleti funkciók, folyamatok, szoftver és hardver komponensek, stb. Ehhez jönnek még olyan funkciók, amelyekkel ezeket az információkat könnyen kezelhető módon lehet megjeleníteni. Végül a varázslat attól a csapattól történik meg, amely telepíti a szoftvert, feltölti adatokkal, folyamatosan naprakészen tartja, majd intelligensebb döntések meghozatalához használja.

A cikk nem csak az EA tool-ok ígéreteit foglalja össze, vagyis a lehetséges szép jövőt írja le, hanem minden kiemelt előny mellett a  nehézségeket és veszélyeket is bemutatja.

Az esetleges nehézségek ellenére a cikk optimista: a zseblámpa, bármilyen gyenge is a fénye, jobb, mint a sötétben babrálni. Ahelyett, hogy makacsul ragaszkodnánk ahhoz, hogy a szoftver valószínűleg nem fogja tökéletesen feltérképezni a vállalatot, jobb, ha félretesszük ezeket az aggályainkat és inkább folytatjuk a nehéz feladatot, amit a feltérképezés, katalogizálása és nyomon követés jelent.

A cikk ingyenes regisztráció után itt olvasható.

Tapasztalatok grafikus modellező nyelvekkel - kerekasztal

Administrator AEA, 2021. ápr. 12. 9:47   [ 2021. ápr. 30. 2:18 frissítve ]

Association of Enterprise Architects - AEA Magyar Tagozat rendezvénye:

Tapasztalatok grafikus modellező nyelvekkel - kerekasztal


Az AEA klub videó felvétele megtekinthető a Videók oldalon.

A látott előadás prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról.


 

Az architektúra vizualizálása nagyban egyszerűsíti annak megértését, számos grafikus modellező nyelv nyújt ebben támogatást. Szó lesz többek között az ArchiMate, BPMN és UML nyelvekkel kapcsolatos tapasztalatokról is.

Az áprilisi AEA klub egy felvezető, vitaindító előadással indul, utána a résztvevők összevetik tapasztalataikat: mire hasznosak és mire nem valók az egyes modellező nyelvek, milyen célra melyik nyelv a legmegfelelőbb, milyen átfedések vannak és milyen kapcsolatok célszerűek a különböző nyelveken készülő modellek között. A fő kérdés: kinek mi vált be, mire?

Mindenkit szeretettel várunk, aki érdeklődik a téma iránt, vagy megosztaná a véleményét, tapasztalatait!

Felvezető, vitaindító előadó: Virágh Tamás

Időpont: 2021. április 28. szerda 17:00

Helyszín: online meeting – a csatlakozási információkat a regisztráció visszaigazoló emailben küldjük

 


A rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2021.04.26-ig. 

A rendezvényről kép és hangfelvétel készülhet, melyen mint résztvevő Ön is feltűnhet. Jelentkezésével elfogadja, hogy a felvételekkel kapcsolatban a rendezőkkel vagy a felvétel készítőivel szemben semmilyen követeléssel nem léphet fel. 

 

Reméljük rövidesen Önt is egyesületünk tagjai között üdvözölhetjük! Csatlakozási információ:

http://www.aeahungary.org/csatlakozzon-a-magyar-tagozathoz

AEA Magyar Tagozat

www.aeahungary.org

linkedin.com/groups/4242364

facebook.com/AEA.Hungary 

twitter.com/#!/AEAHungary

info@aeahungary.org 

 

Agilitás az IT részlegen túl

Administrator AEA, 2021. márc. 15. 2:39

A The Open Group szervezet Digital-First konferenciáján Etienne Zaninotto a Société Générale és Peter Britton a Fidelity Investments munkatársa ismertették tapasztalataikat az Agile skálázásával kapcsolatban. 
Előadásaik, melyeket panel beszélgetés követett, betekintést nyújtottak az agilitás kiterjesztésével kapcsolatban. Az alábbi blogban betekintést kapunk az új O-AA ™ Standard néhány funkciójába is az említett előadásokban elhangzott tapasztalatokkal együtt.

A blog szerzője Frédéric Lé technológiai stratéga a DXC Corporate Technology Office munkatársa. Ő vezeti a DXC új Agile Architecture Framework fejlesztését

A teljes blog bejegyzés itt olvasható.

Vállalati architektúra: eszköz az üzleti élet helyreállításához?

Administrator AEA, 2021. márc. 15. 2:14

A vállalati architektúra használata és adaptációja felgyorsult a Covid járvány miatt. Jelentős ösztönzést adott a digitális átalakulás szükségessége a kieséssel való 
sikert megbirkózás érdekében. Az, hogy miként tanulnak a szervezetek a Covid-19 járványból a vállalati architektúra előnyeinek kihasználásával, a fokozott rugalmasság és mozgékonyság érdekében, jelentősen befolyásolja teljesítményüket a jövőben.
Egy felmérés szerint a szervezetek 76%-a vagy elindítja, vagy újraindítja, vagy megújítja Enterprise Architecture gyakorlatát. Egy iparági szakértő elmagyarázza ennek a trendnek a mozgatórugóit az alábbi cikkben.

Hayden Eastwood, az Orbus Software vezérigazgatója fejti ki véleményét az Enterprise Architecture szerepéről az üzleti működés helyreállításának tervezésében.

A cikk itt olvasható.

Enterprise Architecture Management Suites Q1 2021 - értékelés a Forrestertől

Administrator AEA, 2021. márc. 6. 2:21

Az Enterprise Architecture Management Suite szoftverek legfrissebb összehasonlító elemzése 2021 március 4-én jelent meg, melyet a Forrester kutató és tanácsadó cég készített.
Korábban a Gartner elemzése jelent meg Magic Quadrant for Enterprise Architecture Tools címmel 2020 december 14-én.

A "The Forrester Wave™: Enterprise Architecture Management Suites, Q1 2021" című dokumentum a Forrester szerint legfontosabb 12 EAM suite gyártó kínálatát hasonlítja össze.

A vállalati architektúra menedzsment szoftvercsomagok (EAMS) szolgáltatóinak 28 kritériumot tartalmazó értékelésében a következő cégeket azonosította a12 legjelentősebbként a Forrester:  Adaptive, Ardoq, Avolution, BiZZdesign, BOC Group, erwin, LeanIX, MEGA International, Orbus Software, Planview, Software AG, és az UNICOM Systems. Ezek megoldásait kutatta, elemezte és pontozta. 

A 16 oldalas dokumentum tartalma:
 • EAMS Offerings Help Firms Optimize The Value Of Core Assets
 • Evaluation Summary
 • Vendor Offerings
 • Vendor Profiles
 • Evaluation Overview
 • Supplemental Material
 • Related Research Documents
A teljes tanulmány itt érhető el.
A tanulmányban érintet cégek közül több ingyenesen is elérhetővé tette a teljes Forrester tanulmányt a saját honlapján történő regisztrációval.
Komplexitás mérőszám és költség egyenértékese - AEA klub

Administrator AEA, 2021. márc. 5. 1:58   [ 2021. ápr. 11. 10:27 frissítve ]

A márciusi AEA klub előadásának témája:
Idézve Roger Sessionstől: "Az entrópia törvénye azt üzeni nekünk, hogy a komplexitás elleni harc sosem ér véget.“ Minden architekt találkozott már a komplexitás fogalmával, jelenségével. Természetes igényként szembesültünk már az egyszerűsítésre való törekvéssel is.
Nagyvállalatoknál végzett munkája során sok helyen találkozótt az előadó azzal, hogy a vállalat működése, folyamatai rendszerei túlontúl bonyolultak. A felvetés valójában érzéseken alapult, okként megnevezve a bonyolultságot olyan problémák gyökereként, mint a lassan futó folyamatok, nagy számú hibák, lassú és költséges fejlesztések, vagy magas üzemeltetési költség.
A dolog érdekessége, hogy valóban, az adott cégeknél rengeteg szabály, ránézésre is komplikált folyamatok vagy nagy számú, végtelen spagettibe fonódott informatikai rendszer egyaránt fellelhető.
Az egyszerűsítésre való törekvések során látott kísérletek mindegyike az előforduló elemek számosságát igyekezett csökkenteni. A leginkább látványos – bár sajnos jellemzően nem sikeres! – kísérletek sok IT rendszert próbáltak egy nagy integrált megoldással kiváltani. Jellemző volt, hogy ezek a próbálkozások rengeteg pénzt emésztettek fel és ha egyáltalán célba értek sem váltották be az egyszerűsítéshez fűzött reményeket.
Ezek alapján sejthető, hogy a komplexitást nem pusztán a vizsgált tételek (pl. az IT rendszerek, alkalmazások) számával lehet leírni, a megoldás valahol máshol van. Jó mérőszám nélkül viszont egyszerűsíteni sem lehet!
Mérnöki szemmel mind a komplexitás, mind az egyszerűsítés egy rémálom, hiszen a komplexitás nem mérhető! Vagy mégis?
A előadás során bemutatásra kerül egy jól használható, az előadó által több vállalatnál, különböző területen sikeresen kipróbált komplexitás mérési módszer, mint a célkitűzés alapja. Ezen felül útmutatót kapunk az elérhető legkisebb komplexitással bíró architektúra terv megalkotásának módszerével is. Az ismertetés során  3 területére látogatunk el, melyek a mindenki által nyilvánvaló alkalmazás komplexitás, az érdekes termékajánlat komplexitás, és a kissé misztikus termékportfolió komplexitás. A bemutatott ismeretek segítségével tudunk egyszerűsítéseket tervezni.
Végül a mérőszámra alapítva megismerkedünk egy olyan hipotézissel is, amely az immár mérhető komplexitásból következő újabb kérdést feszegeti: mennyibe kerül nekünk a komplexitás és mennyit költsünk az egyszerűsítésre.
 • Előadó: Nacsák Tamás
 • Időpont: 2021. március 25. csütörtök 17:00
 • Helyszín: online meeting – a csatlakozási információkat a regisztráció visszaigazoló emailben küldjük
Az előadás videó felvétele megtekinthető itt.
A látott prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról.

Az előadó:
Lassan 20 éve foglalkozom architektúra menedzsmenttel, ezen belül közel 10 éve vizsgálom a komplexitás kérdéskörét. Több nagyvállalatnál fordultam meg itthon és külföldön, hol projekthez kötődően, hol pedig az adott szervezet valamilyen architekt pozícióját betöltve. Elsődlegesen a telekommunikációs szektorban tevékenykedem, de ezen felül az energiaszektorban kisebb kitérőkkel a pénzügyi szektorban és a gyógyszeripar sajátosságaiból is sikerült ízelítőt merítenem.
A mindennapi munkák mellett két téma van ami a szakmához kapcsolódóan foglalkoztat. Egyrészt a ma még nem kellően kanonizált architektúra menedzsment területen szerezett tapasztalataimat publikálom egy saját portál felületén, a másik téma pedig a projektekhez kapcsolódó gazdaságossági mérőszámok kutatása, mint a projekt késedelmek pénzügyi hatásainak modellezése, vagy a projektbezárási pont meghatározása.

A rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2021.03.23-ig.

A témához kapcsolódó cikkek az alábbi QR-kód beolvasásával érhetők el:

Enterprise Architect to Product Owner - AEA webinar

Administrator AEA, 2021. febr. 17. 11:26   [ 2021. febr. 17. 11:27 frissítve ]

Az AEA webinar előadója, Jason Uppal megosztja kedvező és kedvezőtlen tapasztalatait arról, ahogy Open CA 3. szintű Certified Chief Architect-ből a WhiteSparrow Product Ownere lett. Talán ez az a lendület, amelyre önnek is szüksége van ahhoz, hogy hasonló átmenetet hajtson végre szervezetén belül vagy kívül.

Az előadó: Jason Uppal P.Eng. bejegyzett hívatásos mérnök a kanadai Ontario tartományban és Open CA level  3 certified chief architect 2012 óta.

A webinár ideje: 2021. február 25. 17:00

Regisztráció itt.


A webináriumon szereplő témák:
 • Az EA készségek és a tipikus EA szerepek áttekintése
 • A Covid-19 és a piaci trendek, példátlan diszruptív változás
 • Lehetőség az innovációra és a megzavarásra (diszrupt)
 • Új felelősség Product Owner-ként, új készségek, napi feladatok
 • Tegye eszközévé architekti ismereteit - alkalmazások, adatok, biztonság, üzlet, OCM és érték. Hirdesse a #doBetter, #helpdoBetter gondolkodásmódot
 • A WhiteSparrow jelenlegi állapota és ütemterve
 • Felhívás cselekvésre - fedezze fel
  • Lehetőségek a szervezeten belül, előnyök és hátrányok
  • Menj egyedül, pro, kontra
  • Szünet és bekapcsolás

1-10 of 16