Hírek‎ > ‎

2021-es hírek

Enterprise Architect to Product Owner - AEA webinar

Administrator AEA, 2021. febr. 17. 11:26   [ 2021. febr. 17. 11:27 frissítve ]

Az AEA webinar előadója, Jason Uppal megosztja kedvező és kedvezőtlen tapasztalatait arról, ahogy Open CA 3. szintű Certified Chief Architect-ből a WhiteSparrow Product Ownere lett. Talán ez az a lendület, amelyre önnek is szüksége van ahhoz, hogy hasonló átmenetet hajtson végre szervezetén belül vagy kívül.

Az előadó: Jason Uppal P.Eng. bejegyzett hívatásos mérnök a kanadai Ontario tartományban és Open CA level  3 certified chief architect 2012 óta.

A webinár ideje: 2021. február 25. 17:00

Regisztráció itt.


A webináriumon szereplő témák:
 • Az EA készségek és a tipikus EA szerepek áttekintése
 • A Covid-19 és a piaci trendek, példátlan diszruptív változás
 • Lehetőség az innovációra és a megzavarásra (diszrupt)
 • Új felelősség Product Owner-ként, új készségek, napi feladatok
 • Tegye eszközévé architekti ismereteit - alkalmazások, adatok, biztonság, üzlet, OCM és érték. Hirdesse a #doBetter, #helpdoBetter gondolkodásmódot
 • A WhiteSparrow jelenlegi állapota és ütemterve
 • Felhívás cselekvésre - fedezze fel
  • Lehetőségek a szervezeten belül, előnyök és hátrányok
  • Menj egyedül, pro, kontra
  • Szünet és bekapcsolás

Hivatalos TOGAF 9 tesztek - most ingyenesen

Administrator AEA, 2021. febr. 14. 1:01

A hivatalos TOGAF 9 gyakorló vizsga tesztek a The Open Group-tól 
ingyenesen elérhetők 2021. március végéig.

A két teszt: 
TOGAF® 9 Part 1 Practice Test (PDF)
Ez a dokumentum a két szintű vizsga 1. részének gyakorlati tesztje (40 kérdés), és reprezentatív a TOGAF 9 1. rész vizsga tárgyát képező tartalom számára. Tartalmazza a tényleges vizsgán megtalálható kérdésformátumokat. Célja, hogy segítse a majdani vizsgázókat a TOGAF 9 1. rész vizsga felkészítésében gyakorlati kérdések és válaszok bemutatásával. Ez a gyakorlati teszt további 40 kérdést is tartalmaz, összesen tehát 80 kérdést tartalmaz.

TOGAF® 9 Part 2 Practice Test (PDF)
Ez a dokumentum a 2. rész gyakorlati tesztje, és reprezentatív a TOGAF 9 2. rész vizsga tárgyát képező tartalom számára. Tartalmazza a tényleges vizsgán megtalálható kérdésformátumokat. Célja, hogy segítse a vizsgára készülőket a TOGAF 9 2. rész vizsga felkészítésében gyakorlati kérdések és válaszok bemutatásával. Tartalmaz egy 8 kérdésből álló gyakorlatot, plusz négy bónusz kérdést.

Természetesen a jelölt ezeken a gyakorlati teszten nyújtott teljesítménye önmagában nem garantálja a tényleges vizsga hasonló eredményét.

Tavaszi online élő TOGAF tanfolyamok

Administrator AEA, 2021. febr. 13. 10:57   [ 2021. febr. 13. 10:58 frissítve ]

Otthoni környezetből is van lehetőség élő, magyar nyelvű TOGAF tanfolyamokon részt venni. A legelterjedtebb architektúra keretrendszer a legjobb bevált gyakorlatok gyűjteményét tartalmazza. 

Az AEA Magyar Tagozat tagjai 15% kedvezménnyel vehetnek részt a tréningeken.


A tavaszi előre ütemezett időpontok:
 • 2021.04.12-13 Foundation (2 x 8 óra)
 • 2021.04.19-20-21 Certified (3 x 8 óra)
További információ és jelentkezés:

Buddhizmus és Enterprise Architektúra - AEA klub

Administrator AEA, 2021. febr. 4. 9:18   [ 2021. febr. 19. 10:27 frissítve ]

A Sákjamúni Buddha 2500 évvel ezelőtt alkotta meg azt a módszertant, aminek a lényege az emberi élet jobbá tétele egy sajátos koncepció alapján. Ez a koncepció a létezésre vonatkozó három alapvetésen alapszik: a dolgok állandóságának teljes hiánya, a dolgok önlényegének teljes hiánya, és a dolgok inherens tökéletlensége. A tökéletlenség forrásai a vágyak az ellenszenvek és a tudatlanság. Ezeknek a forrása pedig az, hogy a világról csak nézeteink vannak, és nem úgy szemléljük a dolgokat, ahogy azok valójában vannak. Szeretnénk a dolgokat állandónak látni, nehéz elfogadnunk azt, hogy a dolgok nem feltétlenül csak oly módon szemlélhetőek, ahogy mi látjuk, és az ezekhez való ragaszkodás miatt sikereink rövidek, bosszúságaink ellenben hosszúak. A Buddha megoldása tehát egy arra vonatkozó módszertan, hogy miként tudnánk a dolgokat úgy szemlélni, ahogy azok valójában vannak. 
A vállalati architekt munkája során két dologgal foglalkozik, mondhatni munkájának két aspektusa van. Az egyik a vállalat, mint mérnöki értelemben vett rendszer, a másik a vállalatban tevékenykedő emberek, munkatársak, akikkel folyamatos interakcióban vagyunk, akikkel közösen végezzük a munkánkat. Ha a két aspektus bármelyikére gondolunk, és a Buddha bármely, fent említett gondolatát összevetjük vele, példák sokaságát tudnánk felsorolni, amely akár a rendszerre, akár a személyekre vonatkozóan illeszkedik EA-ként megszerzett tapasztalatainkkal. Az előadás ezt szeretné szemléltetni, és néhány példán keresztül a kivezető útra is rávilágítani.
 • Előadó: Molnár Attila Gergely
 • Időpont: 2021. február 18. csütörtök 17:00
 • Helyszín: online meeting – a csatlakozási információkat a regisztráció visszaigazoló emailben küldjük
A rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2021.02.16-ig.

A látott prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról.
Az online AEA klubról készült videó felvétel megtekinthető a Videók oldalon.IT4IT standard release 3.0 előnézet

Administrator AEA, 2021. jan. 28. 11:44

Megjelent és letölthető az IT4IT standard release 3.0 előnézete, pillanatképe.


Ez a pillanatkép-dokumentum a készülő IT4IT Reference Architecture 3.0-s verziójának kivonata, és a digitális termékek kezelésének irányát mutatja.

Ez a pillanatkép 2021. július 30-ig vagy az IT4IT Reference Architecture következő nagyobb kiadásának megjelenéséig érvényes, amelyik hamarabb bekövetkezik.


A teljes V3 szabványos kiadásnak majd részét képezik az ArchiMate diagramok is. Ez a V3 előnézet még szándékosan nem használja az ArchiMate modellező nyelvet, mivel ennek megértéséhez a jelölések előzetes ismerete szükséges.


A végleges IT4IT V3 szabvány kiadásban azonban a dokumentációs Gitlab repository és azok az eszközök, amelyek a V3 release dokumentumokat generálni fogják, az Archi-t használják majd a diagramok előállításához, és kétirányú szinkronizálást végeznek a szabványdokumentumban létrehozott definíciókkal. Tehát sok ArchiMate diagramot fogunk majd látni, amikor megjelenik a végleges V3 szabvány, valószínűleg többet, mint bármely másik, nyilvánosan elérhető, jelenleg létező dokumentumban. 


Letöltési innen.


Élő, online TOGAF tanfolyamok 2021 februárban

Administrator AEA, 2021. jan. 23. 2:11   [ 2021. jan. 23. 2:21 frissítve ]

Otthoni környezetből is van lehetőség élő, magyar nyelvű TOGAF tanfolyamokon részt venni. A legelterjedtebb architektúra keretrendszer a legjobb bevált gyakorlatok gyűjteményét tartalmazza. 
Az AEA Magyar Tagozat tagjai 15% kedvezménnyel vehetnek részt a tréningeken.


A 2021 februári előre ütemezett időpontok:
 • 2021.02.08-09 TOGAF 9.2 Foundation tanfolyam (2 x 8 óra)
 • 2021.02.15-16-17 TOGAF Certified tanfolyam (3 x 8 óra)
TOGAF Foundation tanfolyam ismertető letöltése itt.
TOGAF Certified tanfolyam ismertető letöltése itt.

További információ és jelentkezés:
További részletek és ár információk itt.


The Open Group January 2021 virtual event

Administrator AEA, 2021. jan. 16. 11:22   [ 2021. jan. 16. 11:29 frissítve ]

https://na.eventscloud.com/website/20851/home/#agenda
Az Open Group 2021. januári virtuális eseménye a Digital-First számára szükséges átalakítási kérdéseket, valamint a digitális szabványok kidolgozását és bevezetését tekinti át a Digital-First vállalkozások sikere szempontjából kritikus üzleti, irányítási, működési és irányítási kérdések kezelésére. Néhány olyan nyílt digitális szabvány lesz a figyelem középpontjában, melynek célja, hogy lehetővé tegyék és támogassák a zökkenőmentes áttérést a Digital-First-re.

További részletek itt

1-7 of 7