Hírek‎ > ‎2021-es hírek‎ > ‎

Komplexitás mérőszám és költség egyenértékese - AEA klub

Administrator AEA, 2021. márc. 5. 1:58   [ 2021. ápr. 11. 10:27 frissítve ]
A márciusi AEA klub előadásának témája:
Idézve Roger Sessionstől: "Az entrópia törvénye azt üzeni nekünk, hogy a komplexitás elleni harc sosem ér véget.“ Minden architekt találkozott már a komplexitás fogalmával, jelenségével. Természetes igényként szembesültünk már az egyszerűsítésre való törekvéssel is.
Nagyvállalatoknál végzett munkája során sok helyen találkozótt az előadó azzal, hogy a vállalat működése, folyamatai rendszerei túlontúl bonyolultak. A felvetés valójában érzéseken alapult, okként megnevezve a bonyolultságot olyan problémák gyökereként, mint a lassan futó folyamatok, nagy számú hibák, lassú és költséges fejlesztések, vagy magas üzemeltetési költség.
A dolog érdekessége, hogy valóban, az adott cégeknél rengeteg szabály, ránézésre is komplikált folyamatok vagy nagy számú, végtelen spagettibe fonódott informatikai rendszer egyaránt fellelhető.
Az egyszerűsítésre való törekvések során látott kísérletek mindegyike az előforduló elemek számosságát igyekezett csökkenteni. A leginkább látványos – bár sajnos jellemzően nem sikeres! – kísérletek sok IT rendszert próbáltak egy nagy integrált megoldással kiváltani. Jellemző volt, hogy ezek a próbálkozások rengeteg pénzt emésztettek fel és ha egyáltalán célba értek sem váltották be az egyszerűsítéshez fűzött reményeket.
Ezek alapján sejthető, hogy a komplexitást nem pusztán a vizsgált tételek (pl. az IT rendszerek, alkalmazások) számával lehet leírni, a megoldás valahol máshol van. Jó mérőszám nélkül viszont egyszerűsíteni sem lehet!
Mérnöki szemmel mind a komplexitás, mind az egyszerűsítés egy rémálom, hiszen a komplexitás nem mérhető! Vagy mégis?
A előadás során bemutatásra kerül egy jól használható, az előadó által több vállalatnál, különböző területen sikeresen kipróbált komplexitás mérési módszer, mint a célkitűzés alapja. Ezen felül útmutatót kapunk az elérhető legkisebb komplexitással bíró architektúra terv megalkotásának módszerével is. Az ismertetés során  3 területére látogatunk el, melyek a mindenki által nyilvánvaló alkalmazás komplexitás, az érdekes termékajánlat komplexitás, és a kissé misztikus termékportfolió komplexitás. A bemutatott ismeretek segítségével tudunk egyszerűsítéseket tervezni.
Végül a mérőszámra alapítva megismerkedünk egy olyan hipotézissel is, amely az immár mérhető komplexitásból következő újabb kérdést feszegeti: mennyibe kerül nekünk a komplexitás és mennyit költsünk az egyszerűsítésre.
  • Előadó: Nacsák Tamás
  • Időpont: 2021. március 25. csütörtök 17:00
  • Helyszín: online meeting – a csatlakozási információkat a regisztráció visszaigazoló emailben küldjük
Az előadás videó felvétele megtekinthető itt.
A látott prezentáció letölthető a Dokumentum letöltések oldalról.

Az előadó:
Lassan 20 éve foglalkozom architektúra menedzsmenttel, ezen belül közel 10 éve vizsgálom a komplexitás kérdéskörét. Több nagyvállalatnál fordultam meg itthon és külföldön, hol projekthez kötődően, hol pedig az adott szervezet valamilyen architekt pozícióját betöltve. Elsődlegesen a telekommunikációs szektorban tevékenykedem, de ezen felül az energiaszektorban kisebb kitérőkkel a pénzügyi szektorban és a gyógyszeripar sajátosságaiból is sikerült ízelítőt merítenem.
A mindennapi munkák mellett két téma van ami a szakmához kapcsolódóan foglalkoztat. Egyrészt a ma még nem kellően kanonizált architektúra menedzsment területen szerezett tapasztalataimat publikálom egy saját portál felületén, a másik téma pedig a projektekhez kapcsolódó gazdaságossági mérőszámok kutatása, mint a projekt késedelmek pénzügyi hatásainak modellezése, vagy a projektbezárási pont meghatározása.

A rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Kérjük, részvételi szándékát a  rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2021.03.23-ig.

A témához kapcsolódó cikkek az alábbi QR-kód beolvasásával érhetők el:

Comments