AEA hírlevél 2014. április

Szövegközi kép 2

Az AEA Magyar Tagozat hírlevele 

2014. április


Érdekes szakmai programok 2014-ben is 


Az elmúlt év nyolc rendezvényét folytatva, 2014-ben is elkezdtük az egyesületi szervezésű programjainkat. 

2014. február 4-én „Hatékonyabb BI megvalósítása, információ alapú tervezés PowerDesigner segítségével” címmel majd pedig március 25-én „Amit mindig is tudni akartál a TOGAF keretrendszerről” címmel rendeztünk szakmai összejövetelt. 

Az utóbbi eseményen estébe nyúló érdekes beszélgetés alakult ki a legnépszerűbb Enterprise Architect keretrendszer használatáról. A résztvevőket leginkább az foglalkoztatta, mire való, hol használható a TOGAF, milyen módon segítheti a résztvevők aktuális feladatinak megoldását.


A programokról: http://www.aeahungary.org/egyesueleti-rendezvenyek/2014-es-rendezvenyek


TOGAF képzés - AEA tagoknak kedvezménnyel


Az AEA Magyar Tagozat tagjai 15% kedvezményt kapnak az alábbi, Budapesten megrendezésre kerülő magyar nyelvű tanfolyamok árából: 

  • 2014. április 8-9. TOGAF Foundation tanfolyam, 2 nap
  • 2014. április 15-16.TOGAF Certified tanfolyam (upgrade a Foundation szintről a Certified szintre), 2 nap

További részletek: 

Jelentkezni lehet: http://www.aeahungary.org/contact-us


Architekt blog magyarul


Az architekt szakma kérdései iránt érdeklődők magyar nyelvű blogon is olvashatnak a felmerülő aktuális kérdésekről. Akinek kérdése, megjegyzése van az ott szereplő témákban, kommentezheti a blog bejegyzéseket, kifejtheti véleményét, megírhatja kérdéseit.

A blog címe: http://viraghtamas.blogspot.com/    Szövegközi kép 3


ArchiMate magyar lokalizáció


Az egyesület tagjainak lelkes munkájával az elmúlt évben elkészült a „TOGAF® 9.1 Translation Glossary: English – Hungarian” című 50 oldalas kiadvány. Legfőbb célja egy közös és egyértelmű szókészlet biztosítása volt a TOGAF 9.1 dokumentumokkal kapcsolatos későbbi fordítási munkákhoz. A füzet nagy része két hasábos: a TOGAF 9.1 specifikációban használt szakkifejezések rövid definícióit tartalmazza egyik hasábban angolul, a másikban pedig magyarul. „TOGAF® 9.1 Translation Glossary: English – Hungarian” ISBN: 1-937218-34-8 Published by The Open Group, July 2013.


Az elmúlt évi fordítási munka sikerén felbuzdulva az idén hasonló vállalkozásba fogunk. Az ArchiMategrafikus architektúra leíró nyelvről egy hasonló kiadvány magyar fordítását tervezzük. A két terület nagyon szorosan kapcsolódik: a TOGAF keretrendszerben található ADM (Architecture Development Method) módszer ajánlásait követve architektúra definíciók elkészítése szükséges, amit leghatékonyabban egy jól definiált leíró nyelv használatával tehetjük meg. Nos, az ArchiMate nyelv és a TOGAF keretrendszer legújabb verziói jól illeszkednek egymáshoz, nagyrészt azonos fogalmakat használnak. Így hát ésszerű lépés a TOGAF Translation Glossary után az ArchiMate Translation Glossary magyar változatának elkészítése.


Akár néhány oldal angol – magyar fordítás elvégzése is megfelelő hozzájárulás lehet a közös sikerhez, ugyanis a teljes szöveget szétosztjuk az önkéntes jelentkezők között.

Aki szívesen részt venne ebben a fordítási munkában jelezze részvételi szándékát az egyesület elérhetőségein: www.aeahungary.org, info@aeahungary.org


Kedvezmény AEA tagoknak - The Open Group Summit Amsterdam


Szövegközi kép 1

The Open Group Summit 2014 – Amsterdam

Enabling Boundaryless Information Flow™


A kedvezményes regisztrációhoz szükséges kód átvételéhez keresse az AEA egyesületet a hírlevél végén található elérhetőségeken.


A részletes program elérhető ezen a linken


A The Open Group rendezvényeket szervez az egész világon olyan témakörökben, mint az Enterprise Architecture, üzleti transzformáció, üzleti architektúra és az információ szabad áramlása, Boundaryless Information Flow™.


A rendezvény helyszíne Amszterdam nem csak egy nagyszerű hely, amit érdemes meglátogatni, de Hollandia fontos ország a The Open Group számára több okból is:

  • Hollandiában több mint 2200 szakember dolgozik olyan szervezetnél, amely tagja a The Open Group-nak
  • Hollandia a TOGAF 9 Certified szakemberek száma szerint a világ 3. országa, míg az ArchiMate 2 certified minősítésű szakemberek száma szerint a világ első országa.


Ajánló


Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk az alábbi webinart, ami az Enterprise Architecture értékelésével foglalkozik. 


Egy kis kedvcsináló:

"Nyilván nem kell meggyőznünk arról, hogy Enterprise Architecture hasznos és fontos. De hogyan lehet megítélni az EA képességek hatékonyságát és az eredményeinek az értékét?

A BIZZdesign többféle értékelést is javasol, amelyek olyan betekintést biztosítanak Önnek, ami szükséges az EA képesség fejlesztésének következő lépéseihez:

  • Mennyire hatékony a vállalati architektúra képesség?
  • Milyen üzleti értéket szolgáltat?
  • Mi legyen a következő lépés a fejlesztésében?"


Az angol nyelvű webinaron a részvétel ingyenes, további részletek:

http://www.bizzdesign.com/about-bizzdesign/events/architecture-assessment


Kapcsolat

Ha érdeklik a fenti témakörök és még nem AEA tag, lépjen be az egyesületbe: http://www.aeahungary.org/csatlakozzon-a-magyar-tagozathoz

Amennyiben olyan kollégája, ismerőse van, aki számára érdekes lehet a hírlevél illetve az egyesület további tevékenysége, kérjük, küldje el kollégája elérhetőségeit a feliratkozas@aeahungary.org email címre. 
Az AEA Magyar Tagozat e-mail-jeiről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre:leiratkozas@aeahungary.org 

Comments