AEA hírlevél 2014 június


Az AEA Magyar Tagozat hírlevele
2014. június

Tisztelt architektúra tervezés iránt érdeklődő kolléga!

Ön az AEA Magyar Tagozat hírlevelének 2014 évi júniusi számát olvassa, melyben beszámolunk a legutóbbi egyesületi szakmai rendezvényről, tájékoztatjuk az ArchiMate magyar fordítási munkáiba történő bekapcsolódás lehetőségéről, és hírt adunk néhány közelgő nemzetközi szakmai konferenciáról, egyesületi tagok számára kedvezményes részvételi lehetőséggel.

Július és augusztus hónapokban a nyári szabadságokra tekintettel egyesületünk nem szervez szakmai rendezvényt. Szeptemberben új programra hívjuk majd az érdeklődőket. Addig is minden kedves Olvasónknak aktív kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!

Első kézből az ArchiMate nyelvről


„Tervezze meg az üzletet, modellezze az architektúrát!” címmel tartott szakmai rendezvényt az AEA Magyar Tagozat az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának támogatásával, 2014. június 10-én. 

Az érdeklődők ez alkalommal Budapesten hallgathatták meg az Enterprise Architecture (EA) szakma nemzetközileg elismert szaktekintélyét, az ArchiMate atyját. Az előadó Marc Lankhorst bemutatta az Enterprise Architecture modellezési szabványát jelentő ArchiMate történetét és fejlesztését. Ismertette a szabvány hátterét, céljait és alapelveit. Lendületes, ugyanakkor jól strukturált, világos előadásával minden bizonnyal meggyőzte a hallgatókat az ArchiMate használatának előnyeiről.

A rendezvényen készült fényképeket tekintse meg az egyesület honlapján! Marc Lankhorst prezentációját megtalálja a Dokumentum letöltések oldalon.

Az egyesület tagjai számára rendelkezésre áll a teljes előadást tartalmazó video felvétel is.

ArchiMate magyar lokalizáció


Mint korábban hírt adtunk róla, megkezdtük az ArchiMate grafikus architektúra leíró nyelv magyar fordítási szójegyzékét tartalmazó kiadvány elkészítését. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a The Open Group által összeállított ArchiMate® 2.1 Translation Glossary kiadvány magyar fordítását készítjük el.

Aki szívesen részt venne ebben a fordítási munkában jelezze részvételi szándékát az egyesület elérhetőségein. Akár néhány oldal angol – magyar fordítás elvégzése vagy a nyersfordítás lektorálása is megfelelő hozzájárulás lehet a közös sikerhez!

Szakmai konferenciák a közeljövőben

 

2014. július 21 – 22: The Open Group - Boston

Helyszín: Boston, Massachusetts, USA  

Az egyesületi tagok kedvezményesen regisztrálhatnak. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges kód átvételéhez jelentkezzenek az egyesület elérhetőségein!

Szó lesz többek között az alábbiakról:

·        A különféle üzleti szektorokban tevékenykedő vállalkozások hogyan szembesültek a változások szükségszerűségével és hogyan támaszkodtak a TOGAF-ra az Open Group szabványára, annak érdekében, hogy úgy menedzseljék a folyamatot, hogy az szabályozott, érthető és ismételhető legyen.

·        A szabványos üzenetcsere és/vagy kollaboráció modellek használatával hogyan válik lehetségessé az, hogy hasznosítani tudjuk a technológiai képességeket annak érdekében, hogy a felhasználóinknak valódi értéket szolgáltassunk.

·        Az Open Platform3.0TM és az olyan feltörekvő technológiák üzleti hatása, mint a cloud, szociális, mobil, big data és az IoT (Internet of Things, a dolgok internete).  

·        Az egészségügyi ekoszisztémát lefedő IT szabványok aktuális állapota és jövőbeli szabványosítási lehetőségek.

További részletek: http://www.opengroup.org/events/timetable/2464#grid-104

Az alábbi konferencia ugyan ősszel lesz, tehát bőven van még idő a jelentkezésre, mégis hírt adunk róla, az érintett témák jelentősége mellett már csak a földrajzi közelség miatt is.

2014. szeptember 24.: Delivering Business Value through Enterprise Architecture


Helyszín: Pozsony, Szlovákia

A konferencia célja:

·        Az EA, TOGAF® és ArchiMate® evangelizálása a szélesebb körű alkalmazás elősegítésére közép és kelet Európában (CEE).

·        Tudás és tapasztalat megosztás a régión belül és globálisan is az üzleti és EA bevált gyakorlatok és megvalósítások terén.

További részletek: http://www.opengroup.org/slovakia2014

Kapcsolat

Amennyiben akár a hírlevéllel, akár az egyesülettel vagy az architektúra tervezés szakmai kérdéseivel kapcsolatban szeretne az egyesülettel kapcsolatba kerülni, használja az alábbi elérhetőségeket:

· Email: info@aeahungary.org 

· Honlap: www.aeahungary.org 

· Twitter: https://twitter.com/#!/AEAHungary 

· Személyes kapcsolatfelvétel: Virágh Tamás, az AEA Magyar Tagozat elnöke, +36 (20) 925-6227

Amennyiben olyan kollégája, ismerőse van, aki számára érdekes lehet az egyesület tevékenysége, kérjük, küldje el kollégája elérhetőségeit a feliratkozas@aeahungary.org email címre.
Az AEA Magyar Tagozathoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre:
leiratkozas@aeahungary.org 

Copyright © 2014 AEA Magyar Tagozat, Minden jog fenntartva.


Comments