AEA hírlevél 2014 november

                 Az AEA Magyar Tagozat hírlevele
                                            2014. november

 Tisztelt architektúra tervezés iránt érdeklődő kolléga!

Ön az AEA Magyar Tagozat hírlevelének 2014. novemberi számát olvassa, melyben beszámolunk legközelebbi egyesületi rendezvényünkről valamint a közelmúlt néhány érdekes szakmai eseményéről is, melyekkel kapcsolatban dokumentumokat tölthet le és fényképeket is megtekinthet. Ajánlunk még hasznos képzési lehetőséget és web-en elérhető AEA előadást is.

Novemberi egyesületi rendezvényünk

Egyesületünk fő feladatának tekinti az architekt szakemberek számára hasznos információk megosztását. Korábbi szakmai rendezvényeink résztvevői megismerkedhettek többek között architektúra keretrendszerrel, módszertannal, tervező nyelvvel, referencia modellekkel (mint a TOGAF, ArchiMate, Frameworx, BIAN) valamint számos szoftver eszközzel (többek között a SAMU, ARIS, MEGA, BiZZdesign Architect).

Most megismerhetjük, mit gondol erről a szakterületről a Microsoft!

Novemberi rendezvényünkön a Microsoft tevékenységének olyan területéről kapunk tájékoztatást, amit eddig talán viszonylag kevesen ismertek: a Microsoft Enterprise Strategy Programja és a kapcsolódó EA (enterprise architect) módszertani háttér lesz a téma.  

A Microsoft Enterprise Strategy Program-jának bemutatása

 • Előadó: Kozári Ákos – Enterprise Architect, Szabó Gábor – Enterprise Architect
 • Időpont: 2014. november 26. szerda. 16 óra
 • Helyszín: Budapest, Graphisoft park 3, 1031. A Microsoft Magyarország Kft. tárgyalója

Az előadás magyar nyelvű.

A Microsoft által nyújtott szolgáltatások és technológiai megoldások a nagyvállalati informatikai környezet nagy területét képesek lefedni. E megoldások, szolgáltatások üzleti, informatikai területeken történő bevezetés-támogatására fókuszál a Microsoft Enterprise Strategy programja. Az előadáson bemutatjuk a program fő jellemzőit, valamint áttekintést adunk a Microsoft Enterprise Architect-ek által alkalmazott módszertani háttérről.

A budapesti rendezvényen a részvétel minden érdeklődő számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2014.11.24-ig.

Néhány esemény a közelmúltból


CIO.hu 2014, Computerworld Konferencia, Sümeg, Hotel Kapitány, 2014. október 2-3.

A CIO.hu 2014 konferencián az AEA Magyar Tagozat is képviseltette magát. Előadást tartott és a záró kerekasztal beszélgetésben részt vett Virágh Tamás az egyesület elnöke. Az előadás címe „Ne csatákat, hanem háborút nyerjünk! Enterprise Architecture” volt. A téma harcias felvezetését indokolta a konferencia szervezőinek beharangozója is, miszerint kihirdették az elemzők az ostromállapotot. Már nem is azt a kérdést teszik fel, hogy fontos-e a belső IT, az IT szervezete a vállalatok életében, hanem egyenesen azt firtatják, hogy fontos-e az informatikai vezető, szükség van-e egyáltalán a CIO-ra. A nyeréshez a CIO-knak három harci fegyvert és egy szervezett reguláris alakulatot mutatott be az előadás.

Az előadáshoz tartozó prezentáció letölthető az egyesület honlapjáról.

BiZZdesign Architect: Vezető Enterprise Architecture szoftver

A fenti címmel rendezte meg legutóbbi szakmai összejövetelét az AEA Magyar Tagozat.

Az előadó Rastislav Cesnek, a BiZZdesign Enterprise Architect munkatársa volt.


Az ezt megelőző budapesti egyesületi rendezvényünkön Marc Lankhorst, az ArchiMate® modellező nyelv atyja tartott előadást. Az akkori elméleti előadást most egy gyakorlatias bemutató követte. Megismerhettük a BiZZdesign Architect szoftvert, amely nagyon könnyen kezelhető, hatékony vizualizációs funkciókkal rendelkezik, intuitív módon segíti mind az üzleti, mind pedig az informatikai szakembereket. Támogatja a legjobb keretrendszereket, a bevált gyakorlatokat és referencia modelleket a sikerek gyorsabb elérése érdekében. A rendszer könnyen kibővíthető külső kapcsolódó információk leképezésére is.

Az előadó bemutatta a BiZZdesign Architect szoftvert az alábbi fő területek kiemelésével:

 • Modellezés a nyílt, szabványos ArchiMate® modellező nyelv használatával: érdekelt felek, üzleti célok és követelmények, termékek és szolgáltatások, üzleti funkciók, folyamatokban betöltött szerepkörök, alkalmazások és infrastruktúra valamint az adatok.
 • Nézetek generálása a repozitórium tartalmából könnyen definiálható nézőpontok alapján
 • A változások hatásának elemzése és saját elemzések meghatározása
 • Az architektúra időbeni változásának definiálása és vizuális megjelenítése (road mapping)
 • Az elterjedt módszertanok (pl. TOGAF, Zachman) támogatásához előre definiált repozitórium beállítások, grafikai megjelenítések és navigációk 

A budapesti rendezvény élő program bemutató volt, a bemutató tartalmához kapcsolódó prezentációk letölthetők az egyesület honlapjáról. Az eseményen készült fényképek megtekinthetők az egyesület honlapján található fényképalbumban.

Élő AEA webinár


Egy ingyenes élő AEA Webinar-t ajánlunk az érdeklődők figyelmébe:

Alakítsuk át a vállalati képességeket: hajtsuk végre a változásokat!

 • Mikor: 2014. december 5. péntek 16:00 – 17:00
 • Hol: ÉLŐ Webinar!
 • Előadó: Jason Uppal, QRS.

A QRS az Enterprise Architecture képzés és tanúsítás területén a vezető szolgáltató cég Észak-Amerikában, valamint aktívan közreműködik az Open Group architektúra keretrendszerének, a TOGAF-nak fejlesztésében és terjesztésében.

Részletek: itt

Regisztráció: itt

Kedvezményes TOGAF tanfolyam

A TOGAF (The Open Group Architecture Framework) napjaink népszerű és egyre nagyobb teret hódító nagyvállalati architektúra módszertana és keretrendszere, melyet a világ vezető vállalatai használnak az üzleti hatékonyság növelésére. A TOGAF az egyik legjelentősebb és legmegbízhatóbb, bevált gyakorlatokra és módszertanokra épülő menedzsment keretrendszer, mely egységes szabványt, módszereket, és kommunikációt biztosít a vállalati architektúra szakemberek számára. A TOGAF segítségével új megoldásokat ismerhet meg, melynek segítségével hatékonyabban és eredményesebben használhatja ki a vállalata erőforrásait és jobb megtérülést (ROI) is realizálhat.

A kétnapos alaptanfolyam során megismerkedhet a TOGAF módszertan alapjaival, előnyeivel, a TOGAF dokumentációjával és a TOGAF irányelvek alapvető implementálási lehetőségeivel. A képzés egyben segít felkészülni a nemzetközi TOGAF Foundation vizsgára és a minősítés megszerzésére is.

A képzést elsősorban, olyan nagyvállalati architekt szemléletű szakembereknek hasznos (vállalati tervezők, üzleti tervezők, adattervezők, rendszertervezők, megoldástervezők és felsővezetők), akik több szervezetet érintő integrációval és szabványosítással foglalkoznak, és szeretnék munkájukat még hatékonyabban végezni és erre a TOGAF nyújtotta irányelveket megoldásokat megismerni.

 • Időpont: 2014. december 11 - 12
 • Tanfolyam kód: TOGAF I              
 • A tanfolyam címe: TOGAF Foundation (TOGAF I)
 • Hossz:   2 nap
 • Listaár: 219 000 Ft, most kedvezményes ár: 199 000 Ft

Részletek és jelentkezés itt.

Kapcsolat

Amennyiben akár a hírlevéllel, akár az egyesülettel vagy az architektúra tervezés szakmai kérdéseivel kapcsolatban szeretné az egyesülettel felvenni a kapcsolatot, használja az alábbi elérhetőségeket:

Amennyiben olyan kollégája, ismerőse van, aki számára érdekes lehet az egyesület tevékenysége, kérjük, küldje el kollégája elérhetőségeit a feliratkozas@aeahungary.org email címre.

Az AEA Magyar Tagozathoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre: leiratkozas@aeahungary.org

Copyright © 2014 AEA Magyar Tagozat, Minden jog fenntartva.

Comments