AEA hírlevél 2014 szeptember

Az AEA Magyar Tagozat hírlevele
2014. szeptember

Tisztelt architektúra tervezés iránt érdeklődő kolléga!

Ön az AEA Magyar Tagozat hírlevelének 2014 évi szeptemberi számát olvassa, melyben beszámolunk a közelmúlt néhány eseményéről, az Open Group konferenciáról, egyesületünk következő szakmai rendezvényéről, valamint az architeketek számára érdekes elkövetkező hazai és külföldi konferenciákról melyre az egyesületi tagok kedvezményesen regisztrálhatnak.

A közelmúltban történtek

Virágh Tamás az AEA Magyar Tagozat elnöke találkozott Allen Brownnal a The Open Group elnök-vezérigazgatójával, akit tájékoztatott a magyar egyesület tevékenységéről, a TOGAF keretrendszer és az enterprise architekt megközelítés hazai elterjedéséről. A találkozóra a 2014. szeptember 24-én megrendezett Open Group konferencián került sor.  

 

A képen balról jobbra: Chris Parnell, igazgató, tagság és szolgáltatások,The Open Group; Virágh Tamás, elnök, AEA Magyar Tagozat; Bársony Ágnes, alelnök, AEA Magyar Tagozat; Allen Brown, elnök-vezérigazgató, The Open Group

Delivering Business Value through Enterprise Architecture címmel rendezték meg az Open Group legutóbbi konferenciáját Pozsonyban.

A konferencia célja az Enterprise Architecture (EA), a TOGAF® és az ArchiMate® evangelizálása és a szélesebb körű alkalmazás elősegítésére volt a közép és kelet Európai régióban. Az elhangzott előadások a tudás és tapasztalat megosztását szolgálták a régión belül és globálisan is az üzleti és EA bevált gyakorlatok és megvalósítások terén.

Élő AEA webinár

Ingyenes élő AEA Webinaron vehettek részt az érdeklődők 2014.09.19-én. Az előadás címe „A vállalati képességek átalakítása: architektúra ütemterv” volt. Jason Uppal, a QRS üzleti transzformációra szakosodott vállalat munkatársa előadásában bemutatta, hogyan célszerű egy ideális áttérési tervet készíteni, ami az architektúra első iterációja, annak kommunikálása céljából, hogy mi a lehetséges megoldás az adott szervezet számára.

BiZZdesign Architect: Vezető Enterprise Architecture szoftver

A fenti címmel rendezi meg következő szakmai összejövetelét az AEA Magyar Tagozat.

  • Előadó: Rastislav Cesnek, BiZZdesign Enterprise Architect
  • Időpont: 2014.10.21. kedd 16:00
  • Helyszín: 1117 Budapest, Alíz utca 1. „B” lépcsőház 4. emelet

Az előadás angol nyelvű.

Legutóbbi budapesti egyesületi rendezvényünkön Marc Lankhorst, az ArchiMate® modellező nyelv atyja tartott előadást. Az akkori elméleti előadást most egy gyakorlatias bemutató követi. Megismerhetjük a BiZZdesign Architect szoftvert, amely nagyon könnyen kezelhető, hatékony vizualizációs funkciókkal rendelkezik, intuitív módon segíti mind az üzleti, mind pedig az informatikai szakembereket. Támogatja a legjobb keretrendszereket, a bevált gyakorlatokat és referencia modelleket a sikerek gyorsabb elérése érdekében. A rendszer könnyen kibővíthető külső kapcsolódó információk leképezésére is.

Az előadó bemutatja a BiZZdesign Architect szoftvert az alábbi fő területek kiemelésével:

  • Modellezés a nyílt, szabványos ArchiMate® modellező nyelv használatával: érdekelt felek, üzleti célok és követelmények, termékek és szolgáltatások, üzleti funkciók, folyamatokban betöltött szerepkörök, alkalmazások és infrastruktúra valamint az adatok.
  • Nézetek generálása a repozitórium tartalmából könnyen definiálható nézőpontok alapján
  • A változások hatásának elemzése és saját elemzések meghatározása
  • Az architektúra időbeni változásának definiálása és vizuális megjelenítése (road mapping)
  • Az elterjedt módszertanok (pl. TOGAF, Zachman) támogatásához előre definiált repozitórium beállítások, grafikai megjelenítések és navigációk 

A budapesti rendezvényen a részvétel minden érdeklődő számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2014.10.15-ig.

Szakmai konferenciák a közeljövőben

CIO.hu 2014, Computerworld Konferencia, Sümeg, Hotel Kapitány, 2014. október 2-3.

A CIO.hu 2014 konferencián az AEA Magyar Tagozat is képviselteti magát. Virágh Tamás az egyesület elnöke előadást tart „Ne csatákat, hanem háborút nyerjünk! Enterprise Architecture” címmel. A téma harcias felvezetését indokolja a konferencia szervezőinek beharangozója is.

Kihirdették az elemzők az ostromállapotot. Már nem is azt az öt-tíz éve egyébként elképzelhetetlennek tartott kérdést teszik fel, hogy fontos-e a belső IT, az IT szervezete a vállalatok életében, hanem egyenesen azt firtatják, hogy fontos-e az informatikai vezető, szükség van-e egyáltalán a CIO-ra. Az efféle pimasz kérdéseket akkor szokták feltenni, ha költőinek szánják. Akkor, ha cselekvésre kívánják ösztökélni a provokáció célpontját.

Mostanság hanyatlani látszik a lelkesedés az IT-várakban, amelyek az egykoron a többi szervezeti egység számára kisajátíthatatlannak tűnő technológia sziklájára épültek. Az ostromlók, a vállalat többi egységei, legfőképpen a marketing és az értékesítés, lépésről lépésre vonják közvetlen fennhatóságuk alá a technológia nyújtotta megoldásokat, alkalmazásokat és szolgáltatásokat.

Újfajta kérdések és újfajta feladatok következnek a technológia szülte új struktúrákból és jelenségekből. Többségében olyanok, amelyekkel végül az IT értőihez érdemes fordulni. Kellő munícióval kívánja ellátni a CIO.hu 2014 a meghívott informatikai vezetőket ahhoz, hogy a harcos hétköznapokban sikerrel bizonyíthassák szaktudásuk, szemléletük és szervezetük létjogosultságát, nélkülözhetetlenségét.

Mester Sándornak, a VISZ tiszteletbeli tagjának az ajánlásával

http://cio.computerworld.hu/

 The Open Group konferencia - London, 2014. október 20-23

A konferenciát az AEA is támogatja, az AEA tagok 25% kedvezménnyel regisztrálhatnak. A kedvezményre jogosító kód átvételi szándékát jelezze az egyesület elérhetőségein.

Enabling Boundaryless Information Flow™ - Empowering Your Business

Ez a konferencia azt fogja vizsgálni, hogy az új IT trendek hogyan támogatják az üzlet fejlesztését és hogyan könnyítik meg a vállalat átalakulását. A modern vállalatok túlléptek azon a ponton, ahol az információs technológia egyszerűen támogatta vagy lehetővé tette az üzleti működést. Mára egyre inkább az IT maga az üzlet.

Az információ önmagában nem hoz üzleti sikereket és versenyelőnyt. Az információk integrálása a valódi követelmény valamint az információhoz történő integrált hozzáférés egy meghatározott infrastruktúrán és architektúrán belül. Egy olyan infrastruktúra, ami lehetővé teszi az információk szabad áramlását, szükségképpen nyílt, szabványos komponenseket tartalmaz, melyek többféle információs forrás tartalmát kombinálja és lehetővé teszi az információ biztonságos eljuttatását bármikor, bárhova ahol arra szükség van, a megfelelő kontextusban azoknak az embereknek vagy rendszereknek, akik vagy amelyek felhasználják azt az információt.

Részletek a konferenciáról: http://www.opengroup.org/london2014

Kapcsolat

Amennyiben akár a hírlevéllel, akár az egyesülettel vagy az architektúra tervezés szakmai kérdéseivel kapcsolatban szeretné az egyesülettel felvenni a kapcsolatot, használja az alábbi elérhetőségeket:

Személyes kapcsolatfelvétel: Virágh Tamás, az AEA Magyar Tagozat elnöke, +36 (20) 925-6227

Amennyiben olyan kollégája, ismerőse van, aki számára érdekes lehet az egyesület tevékenysége, kérjük, küldje el kollégája elérhetőségeit a feliratkozas@aeahungary.org email címre.
Az AEA Magyar Tagozathoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre:
leiratkozas@aeahungary.org


Copyright © 2014 AEA Magyar Tagozat, Minden jog fenntartva.
Comments