AEA hírlevél 2015 június

Az AEA Magyar Tagozat hírlevele
2015. június

Tisztelt architektúra tervezés iránt érdeklődő kolléga!

A szokásos nyári szünet előtt egy rendkívül érdekes AEA klub hírén kívül újabb letölthető dokumentumról, az ArchiMate magyar fordításával kapcsolatos fontos lépésről valamint a legfrissebb EA szakmai folyóirat megjelenéséről is beszámol a júniusi hírlevél.

Július és augusztus hónapokban a nyári szabadságokra tekintettel egyesületünk nem szervez szakmai rendezvényt. Szeptemberben új programra hívjuk majd az érdeklődőket. Addig is minden kedves Olvasónknak aktív nyári kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!

AEA klub: Architektúrák fejlődéséről - egyedülálló környezetben

A nyári szünet előtti utolsó AEA klub rendkívüli helyszínen, különleges tartalommal foglalkozik: az Informatika Történeti Kiállítás exkluzív tárlatvezetéssel lesz megtekinthető a klubdélutánra érkezőknek. 
   • Cím: Architektúrák fejlődéséről - egyedülálló környezetben
   • Előadó: dr. Bohus Mihály
   • Időpont: 2015. június 26. péntek, 16 óra
   • Helyszín: 6722 Szeged Kálvária sugárút 23. Szent Györgyi Albert Agóra
    Főbejárat (gyalog, kerékpárral, tömegközlekedési eszközökkel) a Kálvária sugárút 23. felől
    hátsó bejárat (gépkocsival, kerékpárral, gyalog) a Gogol utca 32. felől

Az AEA klub alkalmából különleges, egyedi vezetéssel tekinthetők meg a Szent-Györgyi Albert Agóra két szintjén a számítógépek hőskorának „ereklyéi” (M3, URAL2, RAZDAN, MINSZK 22, a „szegedi Katica” stb.) és a sort szinte napjainkig folytató, világ színvonalú gyűjtemény. Ezen kívül az AEA klub résztvevői most megtekinthetik a gyűjteménynek a fenti helyszínen nem látható, a volt szovjet laktanya területén őrzött részét is.

A számítástechnika hőskorát szimbolizáló gépekből ennyire sokrétű gyűjteménnyel egyik múzeum sem rendelkezik a világon.  

Dr. Muszka Dániel és Dr. Bohus Mihály vezető szakmai tanácsadók személyes élményekkel teli, páratlan tárlatvezetése egyedülálló élményekkel gazdagítja az AEA klub részvevőit.

Néhány link kedvcsinálónak a helyszínről:

A szegedi AEA klub rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A kiállítás belépőt és a klub rendezvény utáni szegedi halászlé vacsorát minden résztvevő a helyszínen egyénileg fizetheti.

Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.06.24-ig. Kérjük feltüntetni, hogy a szakmai programot követő vacsorán részt kíván-e venni.

Letölthető előadás: A jövő Enterprise IT architektúrája

A legutóbbi, áprilisi AEA klub a jövő kérdéseivel foglalkozott az Enterprise IT architektúrák kapcsán. Az előadás ismertette a legfontosabb trendeket, melyekből már lehet a jövőre következtetni. Szó volt a cloud és mobile architektúrákról is. A résztvevők élénk beszélgetésben vitatták meg ezekkel kapcsolatos elképzeléseiket.

Letölthető a legutóbbi AEA Klub során megismert előadás (A jövő Enterprise IT architektúrája) az AEA honlap Dokumentumletöltések oldaláról.

A rendezvényen készült néhány fénykép megtekinthető a Fényképalbumban itt.

ArchiMate 2.1 magyar fordítás

Az korábbi TOGAF fordítási munka sikerén felbuzdulva hasonló vállalkozásba fogtunk az ArchiMate nyelvvel kapcsolatban. A két terület nagyon szorosan kapcsolódik: a TOGAF keretrendszerben található ADM (Architecture Development Method) módszer ajánlásait követve architektúra definíciók elkészítése szükséges, amit leghatékonyabban egy jól definiált leíró nyelv használatával tehetjük meg. Nos, az ArchiMate nyelv és a TOGAF keretrendszer legújabb verziói jól illeszkednek egymáshoz, nagyrészt azonos fogalmakat használnak. Így hát ésszerű következő lépés volt a TOGAF Translation Glossary után az ArchiMate Translation Glossary magyar változatának elkészítése. A dokumentum elkészült és megjelent az Open Group kiadásában.

További részletek és letöltési link az AEA weboldalon.

Journal of Enterprise Architecture – JEA

A Journal of Enterprise Architecture (JEA) az AEA (Association of Enterprise Architects) negyedévente megjelenő kiadványa. A JEA a nemzetközi enterprise architect közösség részére készülő lektorált szakmai kiadvány. A Journal of Enterprise Architecture azzal támogatja a globális architekt közösséget, hogy olyan cikkeket tesz közzé, amelyek elősegítik az enterprise architect szakma fejlődését, és foglalkozik a gyakorlatok, módszerek problémáival, esettanulmányokkal, a nemzeti és nemzetközi szabványokkal.

A Journal of Enterprise Architecture elérhető az AEA egyesület tagjai részére. Az aktuális és korábbi lapszámok is ingyenesen letölthetők az AEA weboldalairól bejelentkezés után. Ha Ön még nem tagja az AEA egyesületnek és érdeklődik a Journal of Enterprise Architecture tartalma iránt, érdemes megfontolni az egyesülethez történő csatlakozást.

A legutóbbi, 62 oldalas szám tartalmáról olvashat itt.

Kapcsolat

Amennyiben akár a hírlevéllel, akár az egyesülettel vagy az architektúra tervezés szakmai kérdéseivel kapcsolatban szeretné az egyesülettel felvenni a kapcsolatot, használja az alábbi elérhetőségeket:

· Email: info@aeahungary.org 

· Honlap: www.aeahungary.org 

· Twitter: https://twitter.com/#!/AEAHungary 

· Személyes kapcsolatfelvétel: Virágh Tamás, az AEA Magyar Tagozat elnöke, +36 (20) 925-6227

Amennyiben olyan kollégája, ismerőse van, aki számára érdekes lehet az egyesület tevékenysége, kérjük, küldje el kollégája elérhetőségeit a feliratkozas@aeahungary.org email címre.

Az AEA Magyar Tagozathoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre: leiratkozas@aeahungary.org

Copyright © 2015 AEA Magyar Tagozat, Minden jog fenntartva.


Comments