AEA hírlevél 2015 november

Tisztelt architektúra tervezés iránt érdeklődő kolléga!


2015 utolsó AEA hírlevelében tájékoztatjuk a decemberi különleges AEA klub programról, a legutóbbi klubnap letölthető prezentációjáról, az éves közgyűlésről, valamint rövid összefoglalót adunk az egyesület éves tevékenységéről és felhívjuk a figyelmet egy hasznos AEA webinárra is.


Az idei esztendő utolsó hírlevelében békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikeres újesztendőt kívánunk minden architektnek és az architekti munka iránt érdeklődő kollégának!

Az architektúrák művészete – AEA klub


​Az esztendő legutolsó, rendhagyó AEA klubnapján minden résztvevő inspirációt nyerhet, a kreativitás és az alkotás élményével töltődhet fel az elkövetkező feladatokra.A klub vendége egy igazi architect lesz, a szó eredeti értelmében: építész, a Hello Wood kurátora. 

Vendégünk elmúlt évi TEDx előadása megtekinthető itt.

  • Előadó: Pozsár Péter, építész tervező művész
  • Időpont: 2015. december 9. szerda 16:00
  • Helyszín: 1117 Budapest, Aliz utca 1. „B” épület 4. emelet

Az év utolsó, különleges AEA klub rendezvényének vendége Pozsár Péter iskolateremtő alkotó, pályáját a Millenáris Parkot tervező Újirány Csoportban kezdte, majd a Hello Wood alapító kurátora lett. A Hello Wood az utóbbi évek egyik legsikeresebb kreatív projektje. Az egyetemistáknak szóló nyári alkotóhét mára nemzetközi, egész éven át tartó programmá növekedett. Sokak szerint a Hello Wood a legújabb magyar startup-siker. A Hello Wood mozgalom mára Európa egyik legfontosabb építészeti műhelyévé vált.

A HelloWood független oktatási platform, amely évente rendezi meg Európa egyik vezető építészeti táborát valamint design stúdióként működik Budapesten. A Hello Wood alkotótábor Magyarországon egyedülálló abból a szempontból is, hogy a nemzetközi csapatokban a magyar diákoknak lehetősége nyílik konkrét helyzetekben gyakorolni az angol építészeti szaknyelvet. A Hello Wood munkái két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. A tábor idén elnyerte a rangos Architizer A+ Awards “Learning” kategóriájának díját, sőt, a kategória közönségdíját is a magyar csapat kapta. Valamint nem rég kapták meg a Magyar Formatervezési Tanács Design Menedzsment Díját.

A rendezvényen a részvétel az AEA egyesület tagjain túl minden érdeklődő számára is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a rendezveny@aeahungary.org email címen jelezze legkésőbb 2015.12.07-ig.

Összefoglaló az egyesület 2015-ös tevékenységéről

A 2015-ös év ismét mozgalmas volt az AEA Magyar Tagozat számára. Az egyesület nyolc klub rendezvényt tartott, hírleveleket adott ki és további tevékenységeivel is az architekt szakma elismerését támogatta.


A népszerű AEA klubrendezvények előadói különféle szervezetekből érkeztek. A klubdélutánok a résztvevők számára a konkrét megszerzett szakmai információkon túlmenően azért is hasznosak voltak, mert személyes ismeretségek születtek, akár későbbi együttműködés alapjai alakulhattak ki. Az egyesület számára ezek a klub rendezvények jelentették a legfontosabb forrást a szervezet ismertségének növelésére, a terület iránt érdeklődő szakemberek elérésére, lehetséges újabb tagok megnyerésére.


A saját kiadású elektronikus AEA hírlevelek több száz érdeklődő szakemberhez jutottak el a szakma hazai és nemzetközi híreivel. Saját LinkedIn csoportot is működtet a magyar tagozat a globális AEA LinkedIn csoport alcsoportjaként, ahol magyar nyelven, egyszerűen oszthatók meg információk az érdeklődők között. 2015-ben a hazai egyesület elindította Facebook oldalát is, főként a saját rendezvényeken készült fényképek megosztására. Az egyesület hivatalos Twitter csatornája szintén az architektek tájékoztatását szolgálja a rendezvényekről, képzésekről, egyéb hasznos információkról. Az egyesületi honlap rendszeresen bővülő tartalommal áll az érdeklődők rendelkezésére.


Az AEA Magyar Tagozat számára a szakmai konferenciákon való jelenlét is fontos. Az egyesület tagjai részt vettek a HOUG, a VISZ INFOhajó, az Információs társadalom parlamentje konferenciákon is. A szervezet elismerését jelentette, hogy több konferenciára az AEA Magyar Tagozat tagjai számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosítottak a szervezők. Előadással történő megjelenés is fontos az egyesület számára. A legutóbbi AEA előadás az idei éves HOUG konferencián hangzott el.


A szakmai képzések különösen jelentősek, mivel még az EA módszerek alkalmazásának hasznáról sincs egyetértés sok szervezetben. Az egyesület és a HP Oktatás együttműködésének eredményeként az AEA Magyar Tagozat tagjai 15% kedvezménnyel regisztrálhattak TOGAF tréningekre, workshopokra Budapesten. Az egyesület az EA módszerek hasznosságának saját csatornáin történő folyamatos népszerűsítésével is segítette az oktatásokat.


Az egyesület számára fontosak a partner szervezetek is. Jó kapcsolatokat alakítottunk ki helyi szinten több szakmai szervezettel is. A projektmenedzserek fontos hazai szervezetével, a PMI Budapest Magyar Tagozattal történt együttműködés részeként mindkét szervezet népszerűsíti a másik rendezvényeit is saját csatornáin. Az egyik érdekes AEA klub rendezvény vendége a PMI Budapest elnöke volt, amikor a projekt menedzserek és enterprise architektek együttműködését vitathatták meg a résztvevők.   

HOUG (Hungarian Oracle Users Group) a konferenciákkal kapcsolatban már említett partner. A jövő évre közös klubrendezvényt tervezünk. A nagy hagyományokkal rendelkező NJSZT (Neumann János Számítógép-tudományi Társaság) saját esemény naptárában az AEA rendezvényeket is szerepeltette. A legnagyobb informatikai szállítókkal is jó kapcsolatot ápol az egyesület. AEA klub rendezvények előadói voltak többek között a HP, IBM és Microsoft cégektől is.    

 

Mivel az AEA Magyar Tagozat a nemzetközi AEA (Association of Enterprise Architects) helyi szervezete, a hazai eredmények nagyobb nyilvánosságot kaphatnak, valamint a világ architekt vonatkozású hírei is sokkal közvetlenebbül jutnak el az egyesületi tagokhoz.

Közgyűlés 2015

Alapszabályunk előírásai szerint az AEA Magyar Tagozat 2015. december 9-én 17 órai kezdettel éves közgyűlést tart, amelyre ezúton tisztelettel meghívjuk valamennyi egyesületi tagunkat.

A közgyűlés esetleges határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlés időpontja 2015. december 9-én 17:30. A megismételt közgyűlés az eredeti napirenden szereplő ügyek tekintetében a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

A közgyűlésről további részletek itt.

Letölthető a legutóbbi AEA klub prezentáció


​A legutóbbi AEA klub témája egy hazai EA projekt volt. Több szakaszos EA bevezetési/kialakítási projekt zajlott a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél, ennek tapasztalatait ismerhették meg a résztvevők. Az előadók ismertették a választott keretrendszert, módszertant, modellezési nyelvet és dokumentációs eszköz testreszabását. Az előadás kitért a pilot projekt tapasztalatainak megosztására és a kiterjesztési lehetőségek elemzésére is.

A rendezvényen látott prezentáció letölthető innen.

A rendezvényen készült néhány fénykép megtekinthető a Fényképalbumban itt.

AEA webinar: Szakmai fejlődés: miért, mit és hogyan?


​Élő AEA Webinar! Időpont: 2015.12.10. 18 óra

Előadó: Len Fehskens - Chief Editor, Journal of Enterpriser Architecture

Az már egy közhely manapság, hogy semmi sem marad változatlan. Minden változik, gyorsuló ütemben. Ez azt jelenti, hogy amit a gyakorló architekteknek tudniuk kell, és amire képeseknek kell lenniük, az is változik. A szakmai fejlődés azt fejezi ki, hogy hogyan vagyunk képesek lépést tartani a változó világgal, amelyben dolgozunk.

A webinar vizsgálni fogja a folyamatos szakmai fejlődés indokait, azokat a tevékenységeket, amelyek részei lehetnek egy szakmai fejlesztési programnak, hogyan alakítsuk a szakmai fejlesztési programot az Ön személyes igényeihez, és néhány példa szerepel olyan konkrét szakmai fejlődési lehetőségekre melyek elérhetőek a The Open Group és az Association of Enterprise Architects (AEA) révén.

A résztvevők 1 PDU-t kapnak a webináron való részvételért.

Regisztráció: https://globalaea.webex.com/mw3000/mywebex/default.do?siteurl=globalaea&service=6

Kapcsolat

Amennyiben akár a hírlevéllel, akár az egyesülettel vagy az architektúra tervezés szakmai kérdéseivel kapcsolatban szeretné az egyesülettel felvenni a kapcsolatot, használja az alábbi elérhetőségeket:

· Email: info@aeahungary.org 

· Honlap: www.aeahungary.org 

· Twitter: https://twitter.com/#!/AEAHungary 

· Személyes kapcsolatfelvétel: Virágh Tamás, az AEA Magyar Tagozat elnöke, +36 (20) 925-6227

Amennyiben olyan kollégája, ismerőse van, aki számára érdekes lehet az egyesület tevékenysége, kérjük, küldje el kollégája elérhetőségeit a feliratkozas@aeahungary.org email címre.

Az AEA Magyar Tagozathoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a következő címre: leiratkozas@aeahungary.org

Copyright © 2015 AEA Magyar Tagozat, Minden jog fenntartva.


Comments