top of page

Gyakori kérdések

Mi az AEA Magyar Tagozat?       

Az Association of Enterprise Architects (AEA), az enterprise architect szakemberek meghatározó nemzetközi szakmai szervezetének magyarországi tagszervezete, az enterprise architect szakemberek hazai szakmai közössége.

Az AEA Magyar Tagozat a nemzetközi szakmai közösség hitelességét, elismerését és előnyeit biztosítja tagjai számára.

Az AEA célja, hogy növelje a munkalehetőségeket minden tagja számára, növelje a piaci értéküket szakmai kiválóságuk előmozdításával és emelje az egész szakma helyzetét. 

A szervezetnek több mint 60 000 tagja, 44 tagozata van 154 országból.

Mi a jelentősége annak, hogy a magyar egyesület a nemzetközi AEA magyar tagozataként alakult meg?

A magyar egyesület egy civil szervezet, amit magyar magánszemélyek alapítottak. Az alapszabályban rögzített az a fontos jellemző, hogy a magyar egyesület a Association of Enterprise Architects (a továbbiakban: „AEA”) elnevezésű nemzetközi szervezet tagegyesülete, így vonatkoznak rá az AEA törvényesen átvett elvei, eljárásai, szabályai és irányelvei. 

Ez a szoros szakmai együttműködésen, a tevékenységek folyamatos egyeztetésén túl számos gyakorlati előnnyel is jár. Például az egyesület tagjai ingyenesen megkapják a negyedévente megjelenő Journal of Enterprise Architecture című szakmai folyóiratot, kedvezményesen vehetnek részt az anya egyesület konferenciáin, nagyobb publicitást kapnak, stb.

Hol követhetők az AEA Magyar Tagozat működésével kapcsolatos legfrissebb hírek?

Az AEA Magyar Tagozattal az alábbi elérhetőségeken kerülhet kapcsolatba:

Mik az AEA tagság előnyei?        

Az AEA Magyar Tagozat tagság kifejezi elkötelezettségét mind a saját szakmai fejlődése, mind az egész enterprise architect közösség helyzete mellett.

Segíti szakmai fejlődését, kapcsolatot biztosít más architekt szakemberekkel és a nemzetközi közösséggel. 

A tagság megkülönbözteti a többi szakembertől és bizonyítja képességeit és tapasztalatait.

Előnyök:

  • Szakmai fejlődés, tapasztalatok, bevált gyakorlatok átvétele.

  • Nagyobb publicitás: cikkek, előadások hazai és nemzetközi közzététele.

  • Személyes kapcsolattartás hazai és külföldi architekt kollégákkal.

  • A szakmai elkötelezettség és kiválóság kifejezése, előnyös a munkaerő piacon.

  • Kedvezmények tanfolyami részvételi díjakból, szakmai kiadványok árából, nemzetközi konferenciák részvételi díjából

Hogyan lehet csatlakozni az AEA Magyar Tagozathoz?

A csatlakozási szándékával felkeresheti a hazai egyesületet bármely elérhetőségén (www.aeahungary.org/contact-us), vagy kezdeményezheti csatlakozását közvetlenül a web-en az alábbiak szerint:

A Magyar Tagozathoz csatlakozásnak előfeltétele a nemzetközi szervezeti tagság. 

1. Közvetlen link a nemzetközi szervezeti tagság kezdeményezéséhez: https://www.globalaea.org/general/register_member_type.asp 

2. A Magyar Tagozathoz történő csatlakozást a magyar honlap Az egyesületről/Csatlakozzon! oldalán szereplő űrlap kitöltésével lehet.  

Milyen tevékenységeket végez az AEA Magyar Tagozat?

A rendszeres AEA Klub összejövetelek mellett szakirodalom fordítás (TOGAF és ArchiMate Translation Glossary készítése), oktatások támogatása (TOGAF tréningek, workshopok, egyetemi képzés), konferencia előadások (PM Fórum, HOUG, CIO.HU), havi hírlevelek, web publikálás (honlap, LinkedIn csoport, Facebook, Twitter, blog)

Milyen AEA szakmai rendezvények vannak?

Havonta AEA Klub rendezvényt tartunk melyen aktuális szakmai területekről, tapasztalatokról hangzik el előadás, amit a résztvevők megvitatnak.

Keresse az AEA Klub rendezvényeket, a központi AEA eseményeket, webinarokat, iparági rendezvényeket és partner eseményeket a https://www.aeahungary.org/esemenyek oldalon.

Mi a Journal of Enterprise Architecture (JEA)?

Negyedévente jelenik meg az AEA tartalmas szakmai folyóirata, a Journal of Enterprise Architecture. A tagság számára ingyenesen hozzáférhető.

Miért célszerű az Enterprise Architecture használata?

Az EA legfőbb előnye a jobb tervezés, az üzleti hatású problémák korábbi láthatósága és a megoldások jobb kialakítása, ami azok bevezetése után hoz lényeges eredményeket. 

Alapvetően a kockázatok csökkentése és konkrét előnyök megszerzése a legfontosabb: jobban menedzselhető, jövőálló szervezet/rendszer kialakítása, amelynek módosítása, fejlesztése rövidebb idő alatt, gazdaságosabban elvégezhető. Ennek alapját többek között a módszeres tervezés, az elérhető referencia architektúrák hasznosítása, a legjobb gyakorlatok átvételén alapuló dokumentálás, az architekturális kontroll következetes alkalmazása biztosítja. 

Ezen kívül vannak szabályozási okai is az EA terjedésének, mint például a The Clinger-Cohen Act (US Information Technology Management Reform Act 1996), a The Sarbanes-Oxley Act (US Public Company Accounting Reform and Investor Protection Act 2002), valamint olyan EU direktívák az államigazgatási szerződésekre vonatkozóan, amelyek szerint az állami megrendelést teljesítő szállítóknak formalizált EA folyamatokat kell alkalmazniuk saját működésükben amikor termékeket és szolgáltatásokat szállítanak. 

Milyen területekre terjed ki egy teljes vállalati architektúra?

Az alábbi architektúra területekre terjed ki egy teljes vállalati architektúra a TOGAF módszertana szerint:

  • Üzleti architektúra – üzleti stratégia, irányítás, szervezet és a legfontosabb üzleti folyamatok

  • Adat architektúra: a szervezet logikai és fizikai adat erőforrásainak szerkezete és az adatkezelő erőforrások

  • Alkalmazás architektúra: egy tervezet a bevezetendő alkalmazási rendszerekről, azok kapcsolatairól, valamint az alapvető üzleti folyamatokhoz való kapcsolódásuk.

  • Technológiai architektúra: Azok a szoftver és hardver képességek amelyekre szükség van az üzleti, adat és alkalmazás architektúrák támogatásához. Ide tertozik az IT infrastruktúra, a middleware, hálózat, kommunikáció, folyamatok és szabványok. 

Mi az a TOGAF?

Egy menedzsment keretrendszer olyan architekt szakembereknek (magyarul kb. nagyvállalati architektúra tervezők), akik valamilyen vállalati átalakítási programot irányítanak. A betűszó jelentése: TOGAF = The Open Group Architecture Framework. A TOGAF tehát nem egy architektúra, hanem egy keretrendszer, ami felhasználható adott konkrét architektúrák fejlesztése során.

A TOGAF elsajátítására milyen lehetőségek vannak?

A TOGAF hivatalos dokumentációja elérhető az interneten, de a tudás átvételének sokkal hatékonyabb módja a tréningeken való részvétel, illetve szakmai közösségben, jelesen az AEA egyesületben való aktív részvétel. TOGAF tanfolyamot a HPE oktatási részlege Magyarországon is szervez magyar nyelven is. 

Lehet-e minősítést szerezni a TOGAF ismeretekből?

Igen, a TOGAF megismerésére mind oktatási, mind tanúsítási programok is rendelkezésre állnak. Vizsgát lehet tenni minden Pearson VUE vizsgaközpontban szerte a világon. Jelenleg két szintű vizsga tehető: TOGAF Foundation és TOGAF Certified. Mindkettő számítógép előtt zajlik, angol nyelven. Oktatás terén is többféle lehetőség van. Ebben segíthet például az AEA Magyar Tagozat is: www.aeahungary.org

Miért érdemes minősítést szerezni?

A TOGAF minősítés megléte mind a munkáltató felé, mind a kollegák felé világosan mutatja az EA iránti elkötelezettséget. Ezen belül egyértelműen jelzi hogy rendelkezik a TOGAF-ról, mint az EA nyílt, ipari szabvány keretrendszeréről a szükséges ismeretekkel. A The Open Group közzéteszi a TOGAF minősítésű személyek, a minősített szolgáltatások és termékek hiteles listáját az egész világon.

Vannak a TOGAF-nak verziói?

Igen, a TOGAF aktuális verziója a 9.2.

Ki írta a TOGAF-ot?

Nincs sem egyetlen szerző, sem szerzők meghatározott csoportja. Ehelyett több száz önkéntes közreműködő írta sok év alatt. A TOGAF fejlesztését a The Open Group fogja össze.

Kiknek készült a TOGAF, kiknek érdemes használni?

Olyan Enterprise Architect szakemberek számára készült, akik több szervezetet érintő integrációval és szabványosítással foglalkoznak. A TOGAF nem a megoldás tervezőknek (Solution Architect), nem a szoftverfejlesztési folyamatban dolgozóknak és nem az IT üzemeltetőknek hasznos. 

Hol van a TOGAF helye az üzlet és technológia közötti skálán?

A használatán múlik. A TOGAF eléggé általános és széles területet fed le. A használata során kell eldönteni, mi a határa annak a rendszernek, amire használni kívánjuk. Használható szűken csak üzleti változásokra fókuszálva, de ugyanúgy felhasználható például a technológiai infrastruktúra racionalizálásánál is.

Inkább stratégiai vagy pedig taktikai területen hasznos a TOGAF?

Nagyrészt inkább stratégiai szintű felhasználásra készült. Leginkább a több szervezetet érintő stratégiai vállalati architektúrák és IT architektúrák támogatására hasznos. A TOGAF részét képező ADM (Architecture Development Method) egy olyan magas szintű folyamatot ír le, amely egy stratégiai tervet állít elő, ami szerint általában több megvalósítási projekt ütemezése valósul meg. A megvalósítási projektekhez olyan architektúra megállapodásokat biztosít, amelyek megadják az architekturális célokat, az alapelveket, szabványokat, referencia modelleket és felhasználható építőelemeket.

Milyen szoftver eszközök használhatók a TOGAF felhasználása során?

Sok hasznos szoftver létezik. Maga a TOGAF dokumentum nem említ egyetlen konkrét terméket vagy gyártót sem. Van azonban egy termék tanúsítási programja is az Open Group-nak. Az éppen érvényes TOGAF tanúsítvánnyal rendelkező szoftverek listája elérhető az Open Group honlapján: http://www.opengroup.org/certifications/togaf9-program/ts-register Természetesen ezeken kívül is vannak jól használható programok mind a fizetős mind az ingyenesen elérhető kategóriában. A legmegfelelőbb eszköz mindig a konkrét architektúra projekt ismeretében választható ki. Vannak olyan architektúra projektek, melyek a szokásos irodai szoftverekkel jól lebonyolíthatók, de vannak, amelyek kellően összetett modellező képességeket vagy éppen nagy kapacitású fejlett repository szolgáltatásokat igényelnek. 

Miért olyan hangsúlyos a TOGAF-ban a szállító függetlenség, technológia-függetlenség, integrálhatóság és az átjárhatóság?

A TOGAF mögött a The Open Group szervezet áll, melynek alapvető küldetése az említett szempontok szem előtt tartása.

Miért hangsúlyozza annyira a TOGAF a döntések indoklásának dokumentálását és a megoldásoknak a követelményekkel való összevetését?

Ez a hangsúly azonnal érthető, ha arra gondolunk, hogy az Enterprise Architecture nagyrészt azért fejlődött ki a kezdeti időben, hogy javítsa a kormányzati beszerzési folyamatokat és az üzlet és informatika harmóniáját. 

Használható a TOGAF a megoldás-tervezés során is?

A használata lehetséges ezen a területen is, hiszen a TOGAF tartalmaz olyan ötleteket és technikákat is, amelyek a megoldás tervezők számára is hasznosak. Ilyen helyzethez a módszer testreszabása szükséges.

Használható a TOGAF a megvalósítás életciklusának menedzselésére?

Csak nagyon jelentős adaptáció után képzelhető el. Számos fogalom nem szerepel a TOGAF-ban, mely fontos az implementációs életciklus során (szoftver tervezés, tesztelés, konfiguráció kezelés, stb.)

Mi a kapcsolat a TOGAF és az ArchiMate között?

A TOGAF egy architektúra keretrendszer, mely tartalmaz egy architektúra fejlesztési módszertant (ADM). A módszer alkalmazásához hasznos egy elfogadott jelzésrendszer és jelentéstartalom, vagyis egy meghatározott nyelv használata. Nos, az ArchiMate egy ilyen architektúra leíró grafikus nyelv. A TOGAF és az ArchiMate nyelv nagyon közel állnak egymáshoz: a felhasznált fogalmak (az un. metamodell) közel azonos.

Mi a TOGAF viszonya a RUP-hoz?

A RUP a rendszerfejlesztési életciklussal foglalkozik. Ha össze akarjuk a kettőt kapcsolni, akkor a TOGAF ADM fázisok közül az A-F fázisokat tekinthetjük a RUP kezdeti fázisának. A TOGAF G fázis alatt futnak a szoftver implementációs projektek, így az tekinthető a RUP kidolgozás, megépítés és átmenet fázisai együttesének. 

 

bottom of page