top of page
Image by Seth Doyle

Videók

Az alábbi linkeken olyan videó tartalmak érhetők el, amelyek az egyesület céljaival, tevékenységével kapcsolatosak.

A hivatkozások használata az egyesületi oldalak elhagyásával jár. A külső oldalak működéséért az egyesület nem vállal felelősséget.

Bridge over Troubled Architecture: mindent a TOGAF10-ről

A TOGAF® szabvány 10. kiadása és a TOGAF Certification Portfolio újdonságai.

Előadó: Virágh Tamás

Így írunk mi, SAP EAF - AEA klub

Az SAP Enterprise Architecture Framework (EAF) és referencia architektúra (RBA/RSA) rövid bemutatása, az RBA/RSA megjelenése az SAP szolgáltatásaiban, termékeiben. Néhány gondolat a tervezést támogató eszközökről: PMG, Signavio, LeanIX, …

Előadó: Mezei Ferenc

Az AI használatának gyakorlati esetei - AEA klub

Konkrét üzleti eseteket és azok vállalati környezetben történő beillesztési lehetőségeit fogjuk élőben megmutatni.

Előadó : Boros Péter

Szolgáltatásmenedzsment és architektúra - AEA klub

Beszélgetés a szolgáltatásmenedzsment és architektúra összefüggéseiről Nagy Zoltánnal, Magyarország első ITIL Masterével

Architektúra változások kihívásai a Magyar Közútnál - AEA klub

A Magyar Közút Nzrt. alaptevékenysége a 31 ezer kilométernyi országos közúthálózat üzemeltetése és fenntartása, mely tevékenység napjaink technológia indukálta lehetőségei miatt egyre inkább digitalizálódik.

Ez a folyamat több nagy hatású és gyors intenzitású változást indít el, melyek túlmutatnak egy-egy domain határain. Balázs prezentációjában összefoglalja a változásokat, bemutatja azok irányultságát. Az előadás után pedig egy beszélgetésben körül járjuk, hogy miként tud ebben az EA segíteni.

Előadó: Regőczi Balázs, Magyar Közút Nzrt., informatikai alkalmazásmenedzsment osztályvezető

Felhő architektúra, biztonság és bizalom - AEA klub

AEA klub előadó: Varga Gábor, Microsoft Magyarország, National Technology Officer

Tapasztalataim szerint az IT szakma még nem dolgozta fel megfelelő mértékben azt a jelenséget, amelyet sokan röviden csak „felhő“-nek neveznek. A laza definíció miatt egyszerűen „nincs fogalmunk“ ahhoz, hogy szakmaisággal beszéljünk a felhőről. Pedig a világ innovativitása egyre inkább azokra a megoldásokra koncentrál, amelyek a szolgáltatói viszonyt követik, vagyis amelyeket a felhő címkével szoktunk jelölni. 

GRC (Governance, Risk and Compliance) irányból megközelítve a felhő jelenséget beszélünk arról, hogy a magyar szabályozásba (pl IBTV L/2013) hogyan illeszkedik a hiperméretű felhő, hogyan lehet auditálni és milyen látszólagos és valós kockázatokat kell kezelni.

A vállalati architektúra menedzsmenttámogató szerepe a magyar pénzintézeteknél

Mi a helyzet a magyar pénzintézeti szektorban? Felmérésen, interjúkon alapuló áttekintés.

AEA klub 

Előadó: Taletovics Dávid

EA teljesítmény mérés

Az architekti munka téves értékeléséhez vezethet, ha nincsenek világos teljesítmény mutatók. KPI-k bevezetése lehet hasznos, de lehet rossz hatású is. A bevezetésük kulcsfontosságú.

Előadó: Virágh Tamás

AEA klub előadás

10 Years of AEA Hungarian Chapter

Az Open Group április 25-26-án hibrid eseményt tart Londonban. Ez alkalomból az AEA vezetője kifejezte, hogy a magyarországi tagozat nagyon aktív volt, és jó lenne elismerni a tevékenységünket ezen az eseményen.

Felkérte a Magyar Tagozatot, készítsen egy rövid videót arról, hogy min dolgoztunk.

Az angol nyelvű videó itt látható. 

Targetálva - AEA klub 2022.04.28.

A digitális transzformáció és a mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik legizgalmasabb területéről beszélt Boldog Viktor, a DXC Technology Advanced Analytics Principal Consultant munkatársa.

Az EA érték a bankban (a technikai adósság csökkentésére összpontosítva) - AEA klub 2022.03.23.

Az előadás bemutatja, hogy melyek azok a területek, ahol az EA értéket teremt a Raiffeisen Bankcsoporthoz tartozó Tatra banknál.

Az előadás nyelve angol.

Architekt szemmel a felhőről - AEA klub 2022.02.23.

Ma az Agile a DevOps és sok más korszerű megközelítés mellett a Cloud, a felhő használatát sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az előadás azt vizsgálja, hogy architekt szemmel a felhő milyen könnyebbségeket tud adni.

Példaképpen a Microsoft Azure felhő vizsgálata szerepel.

Előadó:  Czirok László

Referencia Architektúra a Magyar Postán! Oké, de hogyan? - AEA klub 2021.11.25.

Egy igazán jó referencia architektúra hatékonyan foglalja magában a vállalat jelenlegi felépítését és érthető támpontokat ad, amikhez igazodni kell a jövőbeli fejlesztéseknek. Az előadók bemutatják miként jutottak el a célig, buktatók, tanulságok a projekt végén.

Video: Referencia Architektúra a Magyar Postán! Oké, de hogyan? - AEA klub 2021.11.25.
Video: Atoll

AEA Klub: Architektúra nyilvántartás kialakítási tapasztalatok, trendek 2021.09.30.

Előadó: Vinczellér Gábor, termékfejlesztési üzletágvezető
Az Atoll-nál több mint 15 éve foglalkoznak architektúra menedzsmenttel, számos külföldi és magyar ügyfélnél szerzett tapasztalattal rendelkeznek.
Az online AEA klub előadója főleg a közelmúlt tapasztalatait összegezte, valamint a jelenlegi trendeket, kihívásokat vitatta meg a résztvevőkkel, úgy mint: EA Governance, Application Porfolio Management, Microservices, Onprem/Cloud, Agility, Risk Management.

AEA Klub: Tapasztalatok grafikus modellező nyelvekkel - kerekasztal 2021.04.28.

Az architektúra vizualizálása nagyban egyszerűsíti annak megértését, számos grafikus modellező nyelv nyújt ebben támogatást. Az áprilisi AEA klubban szó volt többek között az ArchiMate, BPMN és UML nyelvekkel kapcsolatos tapasztalatokról is.

A 2021. áprilisi online AEA klub Virágh Tamás felvezető, vitaindító előadásával indult, utána a résztvevők megbeszélték tapasztalataikat: kinek mire mi vált be?

AEA Klub: Komplexitás mérőszám és költség egyenértékese 2021.03.25.

Minden architekt találkozott már a komplexitás fogalmával, jelenségével. Természetes igényként szembesültünk már az egyszerűsítésre való törekvéssel is.

Az előadás során bemutatásra került egy jól használható, az előadó által több vállalatnál, különböző területen sikeresen kipróbált komplexitás mérési módszer. Ezen felül útmutatót kaptunk az elérhető legkisebb komplexitással bíró architektúra terv megalkotásának módszerével is. 

A mérőszámra alapítva megismerkedhettünk egy olyan hipotézissel is, amely az immár mérhető komplexitásból következő újabb kérdést feszegeti: mennyibe kerül nekünk a komplexitás és mennyit költsünk az egyszerűsítésre.

Előadó: Nacsák Tamás

AEA Klub: Buddhizmus és Enterprise Architektúra 2021.02.18.

A 2021 februári AEA klub érdekes témával foglalkozott. A Sákjamúni Buddha 2500 évvel ezelőtt alkotta meg azt a módszertant, aminek a lényege az emberi élet jobbá tétele egy sajátos koncepció alapján. 

 

A vállalati architekt munkáját és Buddha gondolatait összevetve példákat hallhattunk, melyek EA-ként megszerzett tapasztalatainkkal összecsengenek.

 

Előadó: Molnár Attila Gergely

Ötödik születésnapját ünnepelte az AEA Magyar Tagozat 2016.12.08.

A 2016-os év utolsó, rendhagyó AEA klub rendezvényén, mely meglehetősen szokatlan architektúrákat mutatott be, ezt az évfordulót is ünnepelték az egyesület tagjai és az érdeklődők.Népi és egzotikus hangszereket ismerhettek meg a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt és ki is próbálhatták azokat Csák László gyűjteményéből.

 

Az alábbi videó egy rövidített összefoglaló a klubdélutánról.

AEA klub 2016.06.30. Alkalmazáskatalógus vagy architektúra tudásbázis?

A Magyar Telekom tapasztalataival ismerkedhettek meg a 2016 júniusi AEA klub résztvevői a teljes architektúrát átfogó információbázis kiépítése érdekében tett eddigi lépéseik kapcsán.

Az előadók Vinczellér Gábor (Atoll, SAMU vezető fejlesztő) és Nacsák Tamás (Magyar Telekom Chief Enterprise Architect) voltak.

Az előadás olyan kérdésekre adott választ, mint például: Mit tartalmazzon egy alkalmazáskatalógus? Milyen előre gyártott modellt használjunk, ha van ilyen egyáltalán? Hogyan töltsük fel, de még inkább hogyan tartsuk naprakészen a katalógust? Az előadás külön érdekessége volt, hogy keveredett benne az ügyfél és a szállítói szemlélet, lévén az előadók vállt-vállnak vetve dolgoznak közösen a kitűzött cél, a Magyar Telekom teljes architektúráját átfogó információbázis megépítésén.

AEA klub 2015.06.26. Szeged

A 2015 júniusban Szegeden, az Informatika Történeti Kiállítás páratlan környezetében megtartott AEA klub rendezvény során a híres szegedi katica történetét dr. Muszka Dániel ismertette. Ezt az eszközt mutatja be az alábbi videó: 

CIO.hu konferencia 2014

A CIO.hu konferencián elhangzott előadás, amit az AEA Magyar Tagozat elnöke Virágh Tamás tartott.

AEA klub 2014 - Marc Lankhorst előadása az ArchiMate nyelvről

Az előadó Marc Lankhorst bemutatta az Enterprise Architecture modellezési szabványát jelentő ArchiMate történetét és fejlesztését. Ismertette a szabvány hátterét, céljait és alapelveit. Lendületes, ugyanakkor jól strukturált, világos előadásával minden bizonnyal meggyőzte az AEA klub résztvevőit az ArchiMate használatának előnyeiről. 

bottom of page