Image by Seth Doyle

Videók

Az alábbi linkeken olyan videó tartalmak érhetők el, amelyek az egyesület céljaival, tevékenységével kapcsolatosak.

A hivatkozások használata az egyesületi oldalak elhagyásával jár. A külső oldalak működéséért az egyesület nem vállal felelősséget.

AEA Klub: Architektúra nyilvántartás kialakítási tapasztalatok, trendek 2021.09.30.

Előadó: Vinczellér Gábor, termékfejlesztési üzletágvezető
Az Atoll-nál több mint 15 éve foglalkoznak architektúra menedzsmenttel, számos külföldi és magyar ügyfélnél szerzett tapasztalattal rendelkeznek.
Az online AEA klub előadója főleg a közelmúlt tapasztalatait összegezte, valamint a jelenlegi trendeket, kihívásokat vitatta meg a résztvevőkkel, úgy mint: EA Governance, Application Porfolio Management, Microservices, Onprem/Cloud, Agility, Risk Management.

AEA Klub: Tapasztalatok grafikus modellező nyelvekkel - kerekasztal 2021.04.28.

Az architektúra vizualizálása nagyban egyszerűsíti annak megértését, számos grafikus modellező nyelv nyújt ebben támogatást. Az áprilisi AEA klubban szó volt többek között az ArchiMate, BPMN és UML nyelvekkel kapcsolatos tapasztalatokról is.

A 2021. áprilisi online AEA klub Virágh Tamás felvezető, vitaindító előadásával indult, utána a résztvevők megbeszélték tapasztalataikat: kinek mire mi vált be?

AEA Klub: Komplexitás mérőszám és költség egyenértékese 2021.03.25.

Minden architekt találkozott már a komplexitás fogalmával, jelenségével. Természetes igényként szembesültünk már az egyszerűsítésre való törekvéssel is.

Az előadás során bemutatásra került egy jól használható, az előadó által több vállalatnál, különböző területen sikeresen kipróbált komplexitás mérési módszer. Ezen felül útmutatót kaptunk az elérhető legkisebb komplexitással bíró architektúra terv megalkotásának módszerével is. 

A mérőszámra alapítva megismerkedhettünk egy olyan hipotézissel is, amely az immár mérhető komplexitásból következő újabb kérdést feszegeti: mennyibe kerül nekünk a komplexitás és mennyit költsünk az egyszerűsítésre.

Előadó: Nacsák Tamás

AEA Klub: Buddhizmus és Enterprise Architektúra 2021.02.18.

A 2021 februári AEA klub érdekes témával foglalkozott. A Sákjamúni Buddha 2500 évvel ezelőtt alkotta meg azt a módszertant, aminek a lényege az emberi élet jobbá tétele egy sajátos koncepció alapján. 

 

A vállalati architekt munkáját és Buddha gondolatait összevetve példákat hallhattunk, melyek EA-ként megszerzett tapasztalatainkkal összecsengenek.

 

Előadó: Molnár Attila Gergely

Ötödik születésnapját ünnepelte az AEA Magyar Tagozat 2016.12.08.

A 2016-os év utolsó, rendhagyó AEA klub rendezvényén, mely meglehetősen szokatlan architektúrákat mutatott be, ezt az évfordulót is ünnepelték az egyesület tagjai és az érdeklődők.Népi és egzotikus hangszereket ismerhettek meg a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt és ki is próbálhatták azokat Csák László gyűjteményéből.

 

Az alábbi videó egy rövidített összefoglaló a klubdélutánról.

AEA klub 2016.06.30. Alkalmazáskatalógus vagy architektúra tudásbázis?

A Magyar Telekom tapasztalataival ismerkedhettek meg a 2016 júniusi AEA klub résztvevői a teljes architektúrát átfogó információbázis kiépítése érdekében tett eddigi lépéseik kapcsán.

Az előadók Vinczellér Gábor (Atoll, SAMU vezető fejlesztő) és Nacsák Tamás (Magyar Telekom Chief Enterprise Architect) voltak.

Az előadás olyan kérdésekre adott választ, mint például: Mit tartalmazzon egy alkalmazáskatalógus? Milyen előre gyártott modellt használjunk, ha van ilyen egyáltalán? Hogyan töltsük fel, de még inkább hogyan tartsuk naprakészen a katalógust? Az előadás külön érdekessége volt, hogy keveredett benne az ügyfél és a szállítói szemlélet, lévén az előadók vállt-vállnak vetve dolgoznak közösen a kitűzött cél, a Magyar Telekom teljes architektúráját átfogó információbázis megépítésén.

AEA klub 2015.06.26. Szeged

A 2015 júniusban Szegeden, az Informatika Történeti Kiállítás páratlan környezetében megtartott AEA klub rendezvény során a híres szegedi katica történetét dr. Muszka Dániel ismertette. Ezt az eszközt mutatja be az alábbi videó: 

CIO.hu konferencia 2014

A CIO.hu konferencián elhangzott előadás, amit az AEA Magyar Tagozat elnöke Virágh Tamás tartott.

AEA klub 2014 - Marc Lankhorst előadása az ArchiMate nyelvről

Az előadó Marc Lankhorst bemutatta az Enterprise Architecture modellezési szabványát jelentő ArchiMate történetét és fejlesztését. Ismertette a szabvány hátterét, céljait és alapelveit. Lendületes, ugyanakkor jól strukturált, világos előadásával minden bizonnyal meggyőzte az AEA klub résztvevőit az ArchiMate használatának előnyeiről.