top of page

Komplexitás mérőszám és költség egyenértékese - AEA klub

A előadás során bemutatásra kerül egy jól használható, az előadó által több vállalatnál, különböző területen sikeresen kipróbált komplexitás mérési módszer, mint a célkitűzés alapja. Ezen felül útmutatót kapunk az elérhető legkisebb komplexitással bíró architektúra terv megalkotásának módszerével is.

Komplexitás mérőszám és költség egyenértékese - AEA klub

A márciusi AEA klub előadásának témája:
Idézve Roger Sessionstől: "Az entrópia törvénye azt üzeni nekünk, hogy a komplexitás elleni harc sosem ér véget.“ Minden architekt találkozott már a komplexitás fogalmával, jelenségével. Természetes igényként szembesültünk már az egyszerűsítésre való törekvéssel is.
Nagyvállalatoknál végzett munkája során sok helyen találkozótt az előadó azzal, hogy a vállalat működése, folyamatai rendszerei túlontúl bonyolultak. A felvetés valójában érzéseken alapult, okként megnevezve a bonyolultságot olyan problémák gyökereként, mint a lassan futó folyamatok, nagy számú hibák, lassú és költséges fejlesztések, vagy magas üzemeltetési költség.
A dolog érdekessége, hogy valóban, az adott cégeknél rengeteg szabály, ránézésre is komplikált folyamatok vagy nagy számú, végtelen spagettibe fonódott informatikai rendszer egyaránt fellelhető.
Az egyszerűsítésre való törekvések során látott kísérletek mindegyike az előforduló elemek számosságát igyekezett csökkenteni. A leginkább látványos – bár sajnos jellemzően nem sikeres! – kísérletek sok IT rendszert próbáltak egy nagy integrált megoldással kiváltani. Jellemző volt, hogy ezek a próbálkozások rengeteg pénzt emésztettek fel és ha egyáltalán célba értek sem váltották be az egyszerűsítéshez fűzött reményeket.
Ezek alapján sejthető, hogy a komplexitást nem pusztán a vizsgált tételek (pl. az IT rendszerek, alkalmazások) számával lehet leírni, a megoldás valahol máshol van. Jó mérőszám nélkül viszont egyszerűsíteni sem lehet!
Mérnöki szemmel mind a komplexitás, mind az egyszerűsítés egy rémálom, hiszen a komplexitás nem mérhető! Vagy mégis?
A előadás során bemutatásra kerül egy jól használható, az előadó által több vállalatnál, különböző területen sikeresen kipróbált komplexitás mérési módszer, mint a célkitűzés alapja. Ezen felül útmutatót kapunk az elérhető legkisebb komplexitással bíró architektúra terv megalkotásának módszerével is. Az ismertetés során 3 területére látogatunk el, melyek a mindenki által nyilvánvaló alkalmazás komplexitás, az érdekes termékajánlat komplexitás, és a kissé misztikus termékportfolió komplexitás. A bemutatott ismeretek segítségével tudunk egyszerűsítéseket tervezni.
Végül a mérőszámra alapítva megismerkedünk egy olyan hipotézissel is, amely az immár mérhető komplexitásból következő újabb kérdést feszegeti: mennyibe kerül nekünk a komplexitás és mennyit költsünk az egyszerűsítésre.
Előadó: Nacsák Tamás
Időpont: 2021. március 25. csütörtök 17:00
Helyszín: online meeting – a csatlakozási információkat a regisztráció visszaigazoló emailben küldjük

bottom of page