top of page

A BIZBOK® metamodell leképezése az ArchiMate® nyelvre

2021. szept. 24.

Hasznos lenne, ha a BIZBOK®-alapú üzleti architektúrát az ArchiMate-ben is kifejezhetnénk? Ez lehetővé tenné az üzleti architektek számára, hogy üzleti architektúrájuk artifaktjainak elkészítésekor kihasználhassák a nyelv jól bevált eszköztámogatását. Ezen túlmenően az üzleti architektek könnyedén összekapcsolhatnák ezeket az architektúrákat a vállalati architektúra szélesebb és mélyebb körével.

A Business Architecture Body of Knowledge (BIZBOK®), a Business Architecture Guild szervezet kiadványa, a gyakorló üzleti architektek számára népszerű iránymutatások és technikák gyűjteménye. A közelmúltban a szervezet saját metamodellt is meghatározott. Ez a metamodell az üzleti architektúra BIZBOK® definíciója szerinti kifejezésére szolgáló alapvető fogalmakkal szolgál.
Az ArchiMate® pedig egy modellező nyelv a vállalati architektúrához, amelyet először 2004-ben tettek közzé, és 2009-ben Open Group-szabványként hoztak létre. Az ArchiMate szintén kiterjed az üzleti architektúrára is, de szélesebb körű. Ezenfelül szabványosított jelkészletet és metamodellt is kínál, így architektúra modelljeinket szabványosított, az architekt kollégáink által is érthető módon írhatjuk le.

Ha nem kapcsoljuk össze az üzleti architektúrát a vállalati architektúra többi részével, akkor fennáll a veszélye, hogy egy olyan önálló tudományággá válik, amely nem tud valódi értéket felmutatni. Már most is látjuk, hogy az üzleti architektek néha azért küzdenek, mert az "üzlet" nem érti az olyan absztrakt fogalmaikat, mint például a "képesség". Ha megmutatjuk, hogy ezeket a fogalmakat hogyan támasztják alá a konkrétabb elemek, sokkal kézzelfoghatóbbá és érthetőbbé válnak a nem architektek számára is.

A teljes cikk itt olvasható: https://bizzdesign.com/blog/mapping-the-bizbok-metamodel-to-the-archimate-language/

bottom of page