top of page

Az agilis szervezetet támogató vállalati architektúra a folyamatos változás világában

2021. okt. 22.

A szervezeteknek rugalmasnak és agilisnak kell lenniük, hogy alkalmazkodni tudjanak a gyorsuló ütemben változó piachoz. Ehhez üzleti és működési modelljeiknek meg kell birkózniuk ezzel a gyors változással. Rendkívül fontos, hogy átfogó, holisztikus képet kapjunk a szervezeti környezetéről. Itt játszik kulcsszerepet a vállalati architektúra, az enterprise architecture, EA.

Ahhoz, hogy a szervezetek üzleti és működési modelljei meg tudjanak birkózni a gyors változással az EA-nak fejlődnie kell, és az ügyfél- és üzleti értékteremtés irányába kell elmozdulnia, hogy képes legyen a szervezeteket rugalmasabb, fenntarthatóbb módon támogatni.
A vállalati architekt szakemberek szerepének is át kell alakulni, hogy inkább belső tanácsadóvá váljanak, akik kéz a kézben dolgoznak a szervezet különböző területeivel. Ahhoz, hogy az EA mint gyakorlat támogassa az agilitást, az architekteknek alkalmazkodniuk kell, és képesnek kell lenniük arra, hogy "könnyebb", karcsúbb architektúra terveket készítsenek és inkrementális módon, az agilis szállítási mintákat követve "éppen elég architektúrát" szállítsanak. Emellett képesnek kell lenniük arra is, hogy a különböző területekkel, különösen az agilis csapatokkal együttműködjenek és csapatként dolgozzanak.

Az enterprise architecture és az azt támogató szabványok, mint például a TOGAF szabvány, az ArchiMate szabvány és az Open Agile Architecture Standard olyan világméretű, általánosan elfogadott legjobb gyakorlatokat biztosítanak, amelyek segítenek a megfelelő képességek kiépítésében, hogy szembenézhessünk a világ új trendjeivel és kihívásaival, amelyek most gyorsabban változnak, mint valaha.
Az alábbi blog bejegyzés összefoglalja, hogy a The Open Group szervezet hogyan segíti az agilis szervezetet támogató vállalati architektúra kialakítását.
Közvetlen link: https://blog.opengroup.org/2021/10/21/enterprise-architecture-supporting-the-agile-organization-in-a-world-of-continuous-change/

bottom of page