top of page

Az etika és az architektúra alapelvek viszonya

2023. jan. 30.

Az etika az erkölcsi értékek alkalmazása a mindennapi döntéshozatalunkban

Egy elgondolkodtató írás az etikáról és annak az architektúra alapelvekhez való viszonyáról.
A filozófia és az etika nem mindennapi témák, különösen, ha egy olyan szakmára gondolunk, amelyik egy főként technológia által vezérelt IT-szektorba ágyazódik. Az etikát azonban minden nap és minden órában használjuk az életünkben.
A téma tehát az etika, az erkölcsi értékek alkalmazása a mindennapi döntéshozatalunkban. Mivel minden vállalati döntés hatással van az emberekre, és mivel mi, architektek, elősegítjük a jó döntéshozatalt, tisztában kell lennünk az erkölcsi értékekkel és azzal, hogy ezek hogyan irányítják a döntéshozatalt.
Nem kell félni egy kis elmélettől, a szerző közérthetően és gyakorlatiasan ír erről a témáról!

A szerző, Hans Nouwens, tapasztalt enterprise architekt, aki több mint 20 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az infokommunikációs területen és ezt egyetemi tanulmányok egészítik ki. Architektként és megbízható tanácsadóként dolgozik, főként felsőoktatási intézmények számára. A vállalati tervezés, vállalati architektúra és vállalati irányítás a szakterületei.

A SogetiLabs számára írt sorozat első blogjában (Sogeti a Capgemini Group része) arról írt a szerző, hogy mik az architektúra alapelvei, és miből kell állniuk. A második arról szólt, hogyan jönnek létre és hogyan használják őket a döntéshozatal során. A sorozat harmadik és egyben utolsó blogja a fentebb említett etikáról és annak az architekti elvekhez való viszonyáról szól.

A blog itt érhető el: https://labs.sogeti.com/fundamentals-for-architecture-principles-part3/

bottom of page