top of page

EA ModelSet - architektúra modellek tára - az MI alkalmazásának feltétele

2024. jan. 30.

EA ModelSet - vállalati architektúra modellek gondozott és FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable) nyílt modelltárának bevezetése

Az enterprise architekt (EA) szakemberek modellezéssel foglalkozó kutatói egyre inkább vizsgálják a mesterséges intelligencia, különösen a gépi tanulás (ML) alkalmazásának lehetőségeit az olyan EA feladatokban, mint a modellalkotás, a modellelemzés és a modellfeldolgozás. Ennek a munkának jelentős előfeltétele - és jelenleg korlátozó tényezője - az ML-t alkalmazó kutatások elvégzéséhez a megfelelő minőségű és mennyiségű, nyíltan elérhető EA modellek kis mennyisége.
Ezt a korlátozást kívánják kezelni az EA ModelSet, azaz a vállalati architektúra modellek gondozott és FAIR nyílt modelltárának bevezetésével. Olvashatunk ennek létrehozására tett eddigi erőfeszítésekről, és az ML-alapú modellezési kutatások elvégzésének lehetőségeiről ezek segítségével. Reméljük, hogy sikerre vezetnek a közösség erőfeszítései egy FAIR, nagy modellkészlet kifejlesztésére, amely lehetővé teszi a koncepcionális modellekkel végzett ML-kutatásokat.

Ezzel kapcsolatos a felhívás EA modellekért:
Kedves Vállalati architektúra modellező közösség,
hozzájárulásokat keresünk az *EA ModelSet* bővítéséhez, egy gondozott és FAIR nyílt modelltárhoz, amely jelenleg több mint 800 ArchiMate modellt tartalmaz. Az adatkészlet nyíltan elérhető EA-modelleket biztosít a kutatás és a gyakorlati alkalmazások számára.

Az adatok mennyiségének és minőségének további javítása érdekében arra kérjük az EA modellező közösséget, hogy további ArchiMate modellekkel járuljon hozzá a meglévő adatállományhoz.

Hogyan járulhat hozzá a modelljeidhez:
- Győződjön meg róla, hogy az ArchiMate modellfájljai XML formátumúak (a fájlok végződése *.xml vagy *.archimate, ha Archi programmal mentik).
- Küldje el ArchiMate modellfájljait privát üzenetként e-mailben a dominik.bork@tuwien.ac.at.at címre vagy a LinkedIn-en: linkedin.com/in/dominik-bork-3928528a.
- Ha a modellek bármilyen licencjoghoz kötöttek, kérjük, tüntesse fel ezeket az üzenetben.

Fedezze fel az EA ModelSet adathalmazt a következő weboldalon: https://me-big-tuwien-ac-at.github.io/EAModelSet

További információkért pedig keresse fel a GitHub tárhelyet:
https://github.com/me-big-tuwien-ac-at/EAModelSet
Ez a hely EA-modellek adatait, elemzését és lekérdezését támogató alkalmazásokat tartalmazza.
Az adatkészlet jelenleg 863 különböző EA-modellt tartalmaz .json, .xml (The Open Group Standard ArchiMate Model Exchange File Format), .archimate (Archi-specifikus XML modelltárolási formátum) és .csv formátumban.

Letöltés és használat
Töltse le az adatkészlet legújabb verzióját .zip archívumként: https://github.com/me-big-tuwien-ac-at/EAModelSet/releases

A modell könyvtár tartalmazza az elsődleges JSON modellfájlt (model.json, amely megfelel az ea-model.schema.json szabványnak), két ArchiMate XML modellfájlt (model.archimate és model.xml) és egy csv/ könyvtárat, amelyben a modell elemei, kapcsolatai és nézetei külön CSV fájlként vannak tárolva.

Érdemes megismerni a kapcsolódó "EA ModelSet - A FAIR Dataset for Machine Learning in Enterprise Modeling" című dokumentumot a ResearchGate portálon:
Szerzők: Philipp-Lorenz Glaser, Emanuel Sallinger, Dominik
https://www.researchgate.net/publication/375911969_EA_ModelSet_-_A_FAIR_Dataset_for_Machine_Learning_in_Enterprise_Modeling

A szervezők várják a beadványokat!

bottom of page