top of page

Megjelent és elérhető az Open Group szervezet Open Footprint® adatmodell pillanatképe

2024. ápr. 21.

Az Open Footprint adatmodell kulcsfontosságú lesz a kibocsátási adatok biztosításának lehetővé tételében, mivel az adatkezelés, az adatbiztonság és az ellenőrizhetőség mezői és ellenőrzései beépülnek az adatmodellbe.

Az Open Group Open Footprint® Forum a közelmúltban jelentette be, hogy elérhetővé vált az Open Footprint adatmodell pillanatfelvétele. Ez az adatmodell minden vállalatra, minden iparágban alkalmazható, és egységes eszközt biztosít az 1., 2. és 3. szintű GHG-kibocsátási adatok (Greenhouse Gas Protocol) kezelésére. Várakozásaink szerint az adatmodell széles körű elfogadása után nagymértékben megkönnyíti majd a belső és a 3. hatókörű kibocsátási adatok megosztásával kapcsolatos problémákat.

Ezt a pillanatképet azzal a szándékkal tették közzé, hogy összegyűjtsék az adatmodell potenciális felhasználóinak véleményét, beleértve az adatszolgáltató vállalatokat, a harmadik fél szabványügyi szervezeteit, a szabályozó hatóságokat és a kibocsátási adatok ökoszisztémájának más szereplőit, beleértve a szoftvercégeket, tanácsadókat, egyetemi oktatókat és könyvvizsgálókat. Azt kérik, hogy ha a pillanatkép áttekintése után bárkinek a fórum számára figyelembe veendő észrevételei vannak, küldje el észrevételeit a következő címre: ogspecs-snapshot-feedback@opengroup.org . A pillanatkép a közzétételtől számított hat hónapig lesz érvényes, ezt követően várhatóan egy adatmodell-szabványt fognak közzétenni.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek még csak most kezdik a kibocsátásadatok kezelését és a jelentéstételt, vagy éppen most küzdenek a kibocsátásadatok kezelésével és a jelentéstétellel, és különösen az üzleti tevékenységük mindkét oldalán a kiterjedt értékláncokból származó adatok elszámolása és összesítése terén, a szabványos adatmodell létezése óriási értéket képvisel.

Az Open Footprint adatmodell célja, hogy szabványos adatelem-meghatározásokat nyújtson a szervezet kibocsátási lábnyomát alkotó különböző területekhez, többek között a következőkhöz:
- szervezet
- a szervezet határai és leltára
- helyszín, létesítmény és berendezés
- termék életciklusa
- kibocsátásszámítás és -nyilvántartás
- jelentéstétel

Az Open Footprint adatmodell kulcsfontosságú lesz a kibocsátási adatok biztosításának lehetővé tételében, mivel az adatkezelés, az adatbiztonság és az ellenőrizhetőség mezői és ellenőrzései beépülnek az adatmodellbe.

A következetes, szabványos adatmodell alapvető fontosságú ahhoz is, hogy az adatszolgáltató vállalatok könnyebben megfeleljenek az alkalmazandó globális szabályozásoknak, például az EU CBAM és CSRD szabályainak, az USA SEC szabályának, Kalifornia állam kibocsátási törvényeinek (SB253 és SB261), valamint az ISSB és a WBCSD/PACT termék-karbonlábnyom keretrendszeréhez hasonló szabványoknak, és könnyebben tudjanak azok alapján jelentést tenni. Az Open Footprint Data Model megkönnyíti az átmenetet az önkéntes szabványok alapján történő önkéntes jelentéstételről a jelenlegi és jövőbeli szabályozásoknak való megfelelés érdekében történő jelentéstételre. Az Open Footprint Data Model használata segíthet a kibocsátási adatok kezelésének és a jelentéstételnek a jövőbe való átültetésében, hogy a folyamatosan változó szabályozási környezetnek megfeleljen.

Az Open Footprint Data Model Snapshot letölthető a The Open Group könyvtárából, ezen a linken (ingyenes regisztráció szükséges): https://publications.opengroup.org/s242

bottom of page