top of page

Megjelent az ArchiMate 3.2 specifikáció

2022. okt. 23.

A The Open Group szervezet 2022. október 18-án megjelentette az ArchiMate architektúra modellező nyelv legújabb 3.2 verzióját

Ez az új verzió a specifikáció kisebb felülvizsgálata, amely megváltoztat néhány kapcsolati szabályt, néhány elem grafikus megjelenítését (színek, dobozok stb.) és tartalmaz még néhány egyéb változtatást.

Az ArchiMate specifikáció 3.1-es és 3.2-es verziója közötti főbb változásokat az alábbiakban foglalta össze a szabványosító szervezet. Ezeken a változtatásokon kívül számos kisebb javítás történt a definíciókban, magyarázatokban és példákban.

Javították több fogalom definícióját, különösen az eredmény, a kényszer, az üzleti funkció és a termék (outcome, constraint, business function, product) meghatározását.
A fizikai elemek a technológiai réteg fejezet részévé váltak külön fejezet helyett.
Megváltoztatták a technológiai réteg metamodelljét, így az eszköz, a rendszerszoftver, a létesítmény és a berendezés (device, system software, facility, equipment) már nem a csomópont (node), hanem a technológia (technology) belső aktív szerkezeti elemének altípusai, és hozzáadták a csomóponttal való kompozíciós és aggregációs kapcsolatokat.
Kompozíciós és aggregációs kapcsolatokat adtak hozzá a platóról a kimenetre (plateau, outcome).
Az anyagtól a berendezésig (material, equipment) történő megvalósítás (realization) kapcsolatot hozzáadták
A B.3.5. szakaszban leírt levezetési (derivation) szabályokra vonatkozó korlátozásokat javították.
Levezetési (derivation) szabályt adtak hozzá a csoportosításra
Megváltoztatták a jelentés és a kommunikációs hálózati elemek (meaning, communication network elements) ikonjelölését, a munkacsomag (work package) is ikonjelölést kapott, és új dobozjelöléseket adtak hozzá a jelentés, az érték, az üzleti objektum, a szerződés, a reprezentáció, a munkacsomag és a teljesítendő elem (meaning, value, business object, contract, representation, work package, deliverable) jelöléséhez.
A plató és az eltérés (plateau, gap) elemek alapértelmezett színéneket megváltoztatták ugyanarra a rózsaszínre, mint a többi megvalósítás és áttérés elemé.

A teljes specifikáció itt érhető el: https://pubs.opengroup.org/architecture/archimate32-doc/

bottom of page