top of page

Miről árulkodik a technikai adósság?

2022. dec. 5.

A technikai adósság népszerű metafora az architekti döntések és kompromisszumok hosszú távú következményeinek kommunikálására az érdekeltek felé, de hasznosságának vannak korlátai.
Az architekti döntések technikai adósságot növelhetnek vagy megszüntethetnek, de a változás nehezen számszerűsíthető pénzügyi vagy műszaki szempontból.

A 2022. márciusi "Az EA érték a bankban (a technikai adósság csökkentésére összpontosítva)" című AEA klub rendezvényünkön foglalkoztunk a technikai adósság kérdéskörével. Most itt egy érdekes cikk ebben a témakörben.
A minőségi attribútumokkal kapcsolatos követelmények segíthetnek leküzdeni a technikai adósság számszerűsítésének nehézségeit azáltal, hogy az érdekeltek az elvégzendő munka helyett a rendszer által nyújtandó képességekre fókuszálnak.
A döntéseik technikai adósságra gyakorolt hatásának megértése és elismerése segít a csapatoknak jobb döntéseket hozni. Amikor döntést hoznak, a lehető leghamarabb empirikusan validálniuk kell a döntést, hogy korlátozzák a döntés visszavonásának költségeit.
A műszaki adósság jó analógiája lehet a mérnöki világban a halasztott karbantartás, de ennek is vannak korlátai. Ha szeretne többet megtudni erről, érdemes elolvasni az InfoQ-cikket.
Link a cikkhez: https://www.infoq.com/articles/technical-debt-tells-you/

bottom of page