top of page

State of Enterprise Architecture 2021 felmérés

2021. máj. 19.

2021 februárjában több mint 250 EA szakembert és kapcsolódó érdekelt feleket kérdeztek meg Európa-szerte, Észak-Amerikában és a világ többi részén a BiZZdesign felmérésében.

2021 februárjában több mint 250 EA szakembert és kapcsolódó érdekelt feleket kérdeztek meg Európa-szerte, Észak-Amerikában és a világ többi részén a BiZZdesign felmérésében.

A felmérés során négy kritikus kérdést tartottak szem előtt:
Mennyire érettek a ma alkalmazott EA-gyakorlatok?
Ezek a gyakorlatok változást hoznak-e az informatikai és üzleti változtatási kezdeményezésekben?
Van-e összefüggés az EA érettsége és a szervezetnek a változó elvárásokhoz való alkalmazkodóképessége között?
Melyek az EA legfontosabb prioritásai a mai szervezetekben kifejtett hatásuk javítása érdekében?
A válaszadók 62 százaléka vállalati architekt volt, ebből 43 százalékuk azt mondta, hogy ők irányítják az EA megközelítést és stratégiát a szervezetükben. További 9 százalékuk IT-vezető, CIO vagy CTO volt. A többi válaszadó többsége üzleti megoldási tanácsadó, üzleti elemző vagy tanácsadó volt.

A jelentés tele van érdekes információkkal és a felmérésben részt vevők meglátásaival. Íme néhány olyan eredmény, ami fontos a szakemberek számára:
Minden 7. szervezet mondta, hogy a nehéz 2020-as év után a túlélésért küzd.
Ezzel szemben a vállalatok majdnem fele optimizmusról számolt be a jövővel kapcsolatban, új lehetőségekre és a piaci részesedés megszerzésére hivatkozva.
Azok a szervezetek, amelyek az EA-érettségi skálán magasabbra értékelik magukat, úgy vélik, hogy nagyobb mértékben képesek alkalmazkodni a változó igényekhez.
Az EA-érettség nem függött a szervezet méretétől, sok kis szervezet magasabbra értékelte érettségét, mint a nagy konglomerátumok.
Úgy tűnik, hogy fordított arányosság áll fenn a szervezet kora és az EA érettségük között. (minél idősebb a vállalat, annál alacsonyabb a pontszám).
Amikor a változtatáshoz szükséges agilitás akadályairól kérdezték a résztvevőket, a leggyakoribb válasz az volt, hogy a szervezeti kultúrához kapcsolódik.
A szervezeti változtatások végrehajtása a CX (Customer Experience) eredmények javítása érdekében a legtöbb szervezet számára kiemelt fontosságú, de a stratégiától a hatékony végrehajtásig való eljutás nehéznek bizonyul.
A felső vezetés nagyobb támogatásának megszerzése és a nagyobb szervezeti rálátás biztosítása, továbbra is az első helyen áll a legtöbb EA-szakember számára.

A 39 oldalas részletes beszámoló a felmérési eredményekről letölthető innen: https://go.bizzdesign.com/lp/white-paper-state-of-ea-report?&utm_source=website&utm_medium=organic&utm_campaign=resources&utm_content=state-of-ea-report

bottom of page