top of page

TOGAF 10 újdonságok

A The Open Group szervezet 2022. április 25-én bejelentette a TOGAF Standard 10. kiadásának megjelenését, és ezzel egy rugalmasabb, testreszabhatóbb keretrendszert biztosít, amit könnyebb bevezetni a vállalatoknál.

A The Open Group által 1995-ben kifejlesztett TOGAF ma az egyik legszélesebb körben használt vállalati architektúra keretrendszer. Kis-, közép- és nagyvállalatok, kormányzati szervek, nem kormányzati szervezetek és védelmi szervezetek egyaránt használják.

A TOGAF szabvány 10. kiadása megkönnyíti a legjobb gyakorlatok átvételét, könnyebb megtalálni a tartós alapfogalmakat és a bevált legjobb gyakorlatokat és abban is segít, hogy hol keressük az újonnan megjelenő ötleteket.

Az új dokumentum szerkezet még több, jobb aktuális útmutatást tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a legjobb vállalati architektúrát létrehozni, amely támogatja az érdekelt feleket és a szervezetet.

A TOGAF 10 dokumentum két részekre oszlik, a TOGAF Fundamental Content (TOGAF alapvető tartalom) biztosítja az alapvető „tartószerkezetet”, a TOGAF Series Guides (TOGAF útmutató sorozat) pedig tanácsot ad annak konfigurálásához.

Az egyetemes fogalmak, a legjobb gyakorlatok útmutatásai és a feltörekvő ötletek együttesen segítik a TOGAF-szabvány alkalmazását hatékony testreszabott vállalati architektúra-gyakorlathoz.

A TOGAF 10 kiadásával a The Open Group célja, hogy a keretrendszert még elérhetőbbé és hasznosabbá tegye azoknak a vállalatoknak, amelyek szeretnék alkalmazni a legjobb gyakorlatokat. Ez a legnagyobb változás a keretrendszerben 2011 óta, amikor a vállalat kiadta a TOGAF 9.1-et. A frissített változat nagyobb hangsúlyt fektet az agilis környezetekre és a digitális átalakulásra, és kibővített dokumentációval segíti a szervezeteket a keretrendszer bevezetésének és az üzleti igényekhez való igazításának folyamatában.

Könnyebb navigáció

A TOGAF keretrendszer egyik legnagyobb átalakítása a dokumentáció szerkezetének kialakításában történt. Az Open Group átalakította a dokumentációt, hogy egyszerűbbé tegye, és könnyen navigálható moduláris formátumot hozott létre. A keretrendszert két részre osztották: TOGAF Fundamental Content és a TOGAF Series Guides, vagyis útmutatók.

A TOGAF Fundamental Content tartalmazza a keretrendszer alapjait, beleértve azt is, hogyan kell azt a szervezetben bevezetni. Ebben a részben található a bevezetés és az alapfogalmak, az architektúrafejlesztési módszer (ADM), az ADM technikák, az ADM alkalmazása, az architektúra tartalmak kezelése, valamint a vállalati architektúra képesség kialakítása és irányítása. Ez a rész a keretrendszer alapjaként szolgál, és a továbbiakban is várhatóan kevesebbet változik.

Történtek azért kisebb változások az alapvető tartalomban is, például az ADM grafikán a fázisok közötti kapcsolatokon lévő nyílhegyeket eltávolították, hogy elkerüljék azt a látszatot, hogy az ADM egy vízesésmodell. Az A fázis és az előzetes fázis közötti kapcsolat kétirányúvá vált, hogy tükrözze annak szükségességét, hogy az előzetes fázisba újra be kell lépni, ha az architektúra-képességet módosítani kell. Vagy például a Tartalom keretrendszer és metamodell elnevezés most TOGAF tartalom keretrendszerre és TOGAF vállalati metamodellre változott, mivel ez két különböző fogalom; a tartalom keretrendszer az architekti eredmények modellje, a vállalati metamodell pedig a vállalati entitások modellje.

Azért a nagyobb változások az útmutatókban találhatók. A keretrendszer Series Guides része kibővített tartalmat biztosít, amely az üzleti, információs, biztonsági, vállalati, agilis, digitális és technológiai architektúrára, valamint az MSA/SOA architektúrákra és az ADM adaptálására vonatkozó információkra vonatkozik. A referencia-modellek és -módszerek útmutatója is megtalálható, ahol különböző architektúramodellekre találhatunk példákat.

A Series Guides dokumentumokat úgy tervezték, hogy rugalmasak és adaptálhatók legyenek, így a változtatások könnyen bevezethetők anélkül, hogy a keretrendszer magját felforgatnák. Az Open Group a jövőben is tervezi a frissítések és új útmutatók kiadását, és a TOGAF 10-re való áttérés még könnyebbé teszi ezen új tartalmak felhasználását.

Még inkább testreszabható

A vállalati architektúra nem csak a technológiai cégek vagy az informatikai részlegek számára fontos, hanem minden iparágban a vállalkozások számára kiemelten fontos. A TOGAF legújabb kiadásával a The Open Group azt ígéri, hogy a felfrissített keretrendszer könnyebbé teszi az érdekeltek számára a navigációt és a szervezetükben való bevezetést. A keretrendszert úgy tervezték, hogy alkalmazkodjon a különböző típusú szervezetekhez, bármely iparágban, amelyek mindegyike saját vállalati architektúrával kapcsolatos igényekkel rendelkezik.

A TOGAF nem egy egy-méret-mindenkinek jellegű keretrendszer, hanem úgy tervezték, hogy a szervezet egyedi igényeihez igazítható legyen. Bár a TOGAF egy olyan alapvető keretrendszert kínál, amelyet a szervezetek követhetnek, az széles körben adaptálható. Ráadásul az új moduláris formátum megkönnyíti a vállalkozások számára annak azonosítását, hogy a Series Guides mely részei kapcsolódnak az üzleti igényeikhez és a keretrendszer mely részei nem vonatkoznak a jelenlegi vállalati architektúra-környezetükre.

Minden útmutató az adott területhez tartozó témák részletes listáját tartalmazza, hogy a vállalkozásoknak segítsen a számukra fontos konkrét témákra való leszűkítésben. Például az Agilis architektúra útmutatója alatt két szakasz található, amelyek a következők: Enabling Enterprise Agility (Vállalati agilitás lehetővé tétele) és Applying the TOGAF ADM Using Agile Sprints (A TOGAF ADM alkalmazása agilis sprintek segítségével). Vagy például az Information Architecture Series Guide alatt a Master Data Management (C-MDM) és az információs architektúra dokumentációját találjuk, ahogyan az az ügyfelekre vonatkozik.

Az agilitásra összpontosítva

A TOGAF eredeti, 1990-es évekbeli kiadása óta a vállalati architektúrák jelentősen megváltoztak és a keretrendszert rendszeresen frissítették, hogy tükrözze ezt a fejlődést. A TOGAF 10 esetében ez azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak az agilis módszertanok és a digitális átalakulás. A mai vállalkozásoknak a saját iparágukon belüli növekedéshez rugalmasságra van szükségük a technikai igényeik kielégítésében, és a TOGAF 10 ezt figyelembe veszi azzal, hogy több dokumentációt kínál arra vonatkozóan, hogyan lehet a digitális átalakulást elősegítő agilis környezetekhez vállalati architektúrát építeni.

TOGAF 10 tanúsítás

A The Open Group e sorok írásakor még nem jelentette be, hogy milyen tervei vannak a TOGAF tanúsítási rendszer módosításával kapcsolatban. Jelenleg a szervezet továbbra is az eddigi TOGAF 9 tanúsítványokat kínálja.

33 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page